Gå till huvudinnehållet Gå till sidfoten
Meny
Tre handväskor mot en rosa bakgrund. Konceptbild för utställningen Carry Me.

Carry Me – 100 år av handväskor

Visas 17/2-18/8 2024

Handväskans betydelse och status i modehistorien har växt snabbt de senaste hundra åren – från enkel tygpåse till upphöjd lyxartikel. Handväskan är en tidsmarkör som har mycket att berätta om attityder, samhällsförändringar och konsumtionsmönster. Den speglar också kvinnors och mäns frigörelse under olika epoker.

I anslutande rum till Carry Me visas en mindre utställning om designern Susan Szatmáry från Linköping som gjort kometkarriär med sina egendesignade väskor. Se hennes väskor och ta del av hennes väg från Skäggetorp till Paris, Milano och New York.

Utställningarna väcker frågor som; vem är jag i konsumtionsmönstret? Hur mycket påverkas jag av kändisars val på sociala medier? Hur kan jag förverkliga mina drömmar om ett eget varumärke? Kanske särskilt intressant för elever på program inom Ekonomi, Handel, Hantverk, Estetiska ämnen, Samhällsvetenskap, Försäljning och service.

Boka en visning och ta del av den interaktiva delen av utställningen, därefter fortsätter vi med skapande i Ateljé Rut: Gör ditt statement och måla din egen unika tygpåse med textilfärg.

Passar: Gymnasiet
Längd: Visning 45 min, Visning och skapande 90 min
Pris: Visning 700 kr, Visning och skapande 1500 kr

Barn i ett rum med kuddar, en bänk och en trappa, stora glasögon i taket och en stor linjal på väggen.

Viljans värld

I denna lekutställning får barnen upptäcka små miniatyrvärldar och ta del av fina saker ur Viljans (museets) samlingar. Här finns plats för bus och stoj, ett rymdskepp som man kan göra tidsresor i, en myrstack som man åka rutschkana från och inuti den finns en stenåldersbosättning!

Utgångspunkt för Viljans värld är det östgötska landskapet med dess natur och kultur. Här finns spår av både människor och djur, från förr och nu, bland annat flera riktiga forntida föremål. Att leka med proportioner och perspektiv är ett spännande sätt att se världen på nytt, och i Viljans värld kan saker som vanligen är små blir stora och tvärtom.

Vätten Viljan är ett litet naturväsen som mest är osynlig. Viljan har inte riktigt koll på historisk kronologi och blandar därför saker från olika århundraden och platser fritt efter behag.

Viljans värld går att besöka med sin klass eller barngrupp på egen hand innan museet öppnar, mellan kl. 9.00-10.00 tisdag-fredag.

Passar: Förskolor eller anpassad skola
Längd: Max 60 min
Pris: Gratis för grupper på egen hand (förbokning krävs)

Fotografi som visar ett målat porträtt av Aurora von Königsmarck på ena sidan och en av de broderade Königsmarckska tapeterna på andra sidan.
En av de Königsmarckska tapeterna och porträtt av Aurora von Königsmarck

Systrarna Amalia och Aurora

Visas 22/11-5/5 2024

Tänk dig ett rum med broderade bilder, porträtt och historier. Vem har gift sig med vem? Vilka var på festen? Vilka egenskaper har familjens barn? Detta och mycket mer kunde det sena 1600-talets societet läsa i de sex broderade tapeter som nu visas i utställningen "Systrarna Amalia och Aurora – En broderad släktberättelse."

Utställningen berättar om adelslivet under 1600-talet då Sverige var en stormakt i ett krigshärjat Europa, om en period då stor möda och tid lades på att förmedla en släktberättelse som den Königsmarckskas med hjälp av broderi och symbolik men också om två systrars centrala roll i Stockholms kulturliv.

Vi försöker i den mån vi kan anpassa visningen efter era önskemål. Stormaktstidens historia, symboler och berättande, kvinnor i historien eller varför inte textilslöjd kan vara relevanta ämnesingångar!

Passar: Anpassas efter önskemål
Längd: 40-60 min
Pris: 700 kr

”Bränningar och skepp vid bohuslänska kusten”, oljemålning av Marcus Larson
Marcus Larson, Bränningar och skepp vid bohuslänska kusten, 1856, olja på duk

Sinnen och känslor

Upplev konsten i Verkligheter med hjälp av sinnen och känslor. Hur låter en målning av en storm vid havet? Går det se hur det känns att stå på stranden? Kan färg beskriva en känsla och hur känns ett sorgligt motiv i kroppen? Varför inte prova att balansera som flickan i bilden!  

Under visningen använder vi våra sinnen och känslor som glädje, ilska, förvåning, empati, skam och lycka. Kan vi se känslorna på utsidan och hur känns de inuti? 

Visningen kan förlängas med ett skapandepass i Ateljé Rut, anpassat efter ålder och förmåga. Vi målar med fokus på känslotillstånd eller formar i lera.

Passar: F-klass-åk 6
Längd: Visning: 40 min, Visning och workshop: 90 min
Pris: Visning: 700 kr, Visning och workshop: 1500 kr

I förgrunden två runda lerkrukor och bakom skymtar skelett från hund och människa
Bergsgraven

Bergsgraven

En grav från stenåldern 

I den kulturhistoriska utställning Vägen hit samlas vi kring Bergsgraven, en välbevarad stenåldersgrav som hittades när Bergsrondellen i Linköping byggdes på 1950-talet. Vad vet vi egentligen om livet för tusentals år sedan? Hur vet vi det vi vet? 

Med utgångspunkt från gravens individer och föremål samtalar vi om hur livet kan ha sett ut här i trakten för 4 500 år sedan och vad olika källor kan berätta. Visningen anpassas efter årskurs utifrån läroplanen i historia.

Passar: Åk 3-9
Längd: 60 min
Pris: 700 kr

Rum 3. August Hagborg: "Robert Thegerström målar".
August Hagborg, Robert Thegerström målar, omkring 1880, olja på pannå

Bilder och ord

Utforska konstens spännande värld genom att själv sätta ord på bildernas berättelse. I konstutställningen Verkligheter varvas besöket med gemensamma samtal och enskilt skrivande utifrån en eller flera bilder och presentationer. Besöket kan också förlängas med ett besök i vår ateljé där samtal och skrivande mynnar ut i ett eget konstverk.

Programmet anpassas efter ålder och förmåga, efter önskemål.

Passar: Åk 3-9
Längd: Visning: 40 min, Visning och workshop: 90 min
Pris: Visning: 700 kr, Visning och workshop: 1500 kr

Målning av 1800-talskvinna i uppsatt hår och gul klänning med puffiga ärmar som visar ett damporträtt för ett barn som hon håller i famnen. Barnet sträcker ut armarna mot porträttet av kvinnan.
Okänd konstnär, Kvinna som visar ett damporträtt för ett barn, 1800-tal, olja på duk

Människor

I konsten möter vi bilder av människor från olika tider och med olika livsvillkor. Vi lär oss att reflektera och upptäcka hur människor levde och tänkte förr jämfört med oss idag. 

Vad kan ni ha gemensamt med en ung kvinna och man för 200 år sedan? Vilka skönhetsideal, förväntningar, normer och maktstrukturer fanns då och finns nu? Hur klarade man sig utan kamera? Vad hade man miniatyrporträtt till? Kan fötter vara ett porträtt?

Kombinera visningen med skapande av porträtt genom lera eller måleri!

Passar: Åk 7-9 och gymnasiet.
Längd: Visning: 40 min, Visning och skapande 90 min
Pris: Visning 700 kr, Visning och skapande: 1500 kr

Målning med dansande människor från 1800-talet
Josef Wilhelm Wallander, Bröllopsdans i Österåker, 1852, olja på duk

Konstens berättelser 

Utifrån konsten i Verkligheter pratar vi om olikheter och likheter med vår tids människor. Vilka ideal, normer och strukturer kan vi upptäcka? Vi beskriver, analyserar och diskuterar öppet vad vi ser och upplever.

Vad berättar den äldre konsten? På vilket sätt känns den annorlunda och vad är tidlöst? Vilka ideal, normer och strukturer kan vi upptäcka? Hur har konstnärer avbildat religiös konst?

Programmet kan förlängas med skapande i vår ateljé. Vi tar med oss ett minne från utställningen och gör en egen tolkning i måleri eller lera.

Passar: SFI och SVA-elever
Längd: Visning: 40 min, Visning och skapande: 90 min
Pris: Visning: 700 kr, Visning + skapande: 1500 kr