Meny

Susan Szatmáry är född i Irak och flyttade från krigets Bagdad till Linköping som 13-åring. Under uppväxten i Skäggetorp drömde hon om att bli konstnär, men började sin karriär som scenograf och tecknare. Modeintresset hade alltid funnits där och efter att hennes väskor, egengjorda av gamla läderjackor, plockades upp av utvalda butiker valde hon att läsa vidare inom området.

Accessoarutbildningen på Istituto Europeo di design i Rom ledde till anställning hos Alexander McQueen. Därefter har Susan Szatmáry jobbat på stora franska modehus som Celine, Elie Saab och Paco Rabanne. En egen väsk- och skokollektion i samarbete med & Other Stories gav mersmak och 2018 lanserades varumärket Susan Szatmáry.

Den första kollektionen, inspirerad av resväskor, uppmärksammades av Vogue och den andra kollektionen nominerades till NK-priset. Efter den tredje kollektionen vann Susan Szatmáry pris som Årets accessoardesigner på Elle-galan. Samma år, 2020, fick hon även motta Damernas Världs pris Guldknappen Accessoar.

Susan Szatmárys design är feminin, tidlös och modern. Här finns rena linjer och inspiration från art deco-rörelsen och dess arkitektoniska former. Hon mixar gärna guld och silver, varmt och kallt, och fokuserar på hållbarhet. Hennes väskor tillverkas utanför Florens, i italienskt läder, och har bland annat burits av kronprinsessan Viktoria.