Gå till huvudinnehållet Gå till sidfoten
Meny

Programpunkter

Tidigare aktiviteter

Östergötlands museums vänner har haft ett möte på Fontänen där Bengt Normann berättade om Onkel Adam. Han avslöjade att han är släkt med Onkel Adam, vilket gjort att han ägnat sig åt att forska kring Onkel Adams liv.

Onkel Adam var under slutet av 1800-talet mycket mera uppskattad och känd än han är numera. Hans far var jurist och han hade sex halvsyskon. Han hade en förbindelse med en kvinna och fick en pojke, Carl Johan Wetterbergh, född 1829. Han gifte sig med Hedda Brydolf som var kyrkoherdedotter från Hällestad och flyttade till Östersund. De fick flera barn och några förlorade de i Östersund.

Onkel Adam skrev små berättelser som han läste för sin hustru. De flyttade 1846 till Stockholm innan de 1848 bosatte sig i Getå. I Getå ravin finns Onkel Adams brunn. 1854 flyttade de till Sätra och därifrån till Linköping 1867. Heddas far hade köpt det som idag kallas Onkel Adamsgården 1837.

Onkel Adam med hustrun Hedda flyttade in där 1875. Han skrev en barntidning vid namn Linnea, som blev mycket uppskattad. Sofie Elkan skrev om tidningen. Onkel Adam levde till 1889 och hans hustru Hedda bodde kvar i huset till 1914 då hon dog. Bengt Normann har instiftat ett Onkel Adampris som delas ut varje år.