Meny

Sancta Birgitta Klostermuseum invigdes 2003 i en unik historisk byggnad i Vadstena vid Vätterns strand. Den uppfördes på 1260-talet som kungapalats åt den mäktiga folkungaätten som regerade över Sverige i drygt hundra år. År 1346 donerades kungsgården till kyrkan och förvandlades till Vadstena kloster, grundat av Heliga Birgitta som Birgittinordens moderkloster.

Klostret stängdes år 1595 i och med reformationen. Efter att ha varit nunnornas bostad fungerade sedan museibyggnaden under senare århundraden som boende för krigsveteraner och som sinnessjukhus. På 1950- och 60-talet undersöktes och restaurerades huset och fick sitt nuvarande utseende.

Klostermuseet är en del av klosterområdet i Vadstena, med grannar som Klosterkyrkan, Pilgrimscentrum, Birgittasystrarna, hotell och folkhögskola. Alla bidrar till att bevara den unika kulturmiljön i området. Här finns också Munkträdgården med gamla fruktträd och klosterliljorna som blommar vackert varje vår.

Att besöka Klostermuseet är en möjlighet att kliva rakt in i historien i en av Sveriges äldsta byggnader. Här får du lära dig om viktiga delar av vår gemensamma historia från medeltiden till idag, och om de människor som befolkat huset under 750 år. 

Här hittar du all information om Sancta Birgitta Klostermuseum! 

Bild på Klostermuseum i Vadstena