
Kulturarv Östergötland anordnar kulturarvsdagar, kunskapshöjande insatser, aktiviteter och föredrag. Detta är bra tillfällen att bevandra sig, knyta kontakter och starta samarbeten.
Här kan du läsa nyhetsbrevet för hösten 2023.
Vill du få inbjudningar och information från Kulturarv Östergötland? Anmäl din mejladress till Karin Lövgren nedan.
Du är också välkommen att komma med önskemål om kommande teman och programpunkter!
Karin Lövgren
Verksamhetsutvecklare Kulturarv Östergötland
013 - 23 03 04
karin.lovgren@ostergotlandsmuseum.se

Nyhet! Kostnadsfri utställningskurs
Välkommen till en introduktionskurs i utställningsproduktion! Är ni intresserade av att göra en utställning? Har ni redan utställningar men skulle behöva tips och förslag på vad som är bra att tänka på när man ställer ut och förmedlar en berättelse eller föremål?
Detta är en gratis introduktionskurs för alla kulturaktörer i Östergötland som är intresserade av och nyfikna på att ställa ut. Träffen består av en presentation i grunderna kring hur man kan jobba med utställningar samt en workshop. Ni får även med er ett häfte med checklistor och tips hem.
Kurstillfällena kommer att vara på olika platser i Östergötland, det första på Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena den 12 februari 2024 (läs mer och anmäl dig nedan).
Är du intresserad av att ha kursen hos dig? Kontakta verksamhetsutvecklare Karin Lövgren via uppgifterna ovan!
Kurstillfälle 1
När: Måndag 12 februari 2024 kl. 9.30–12.00
Plats: Sancta Birgitta Klostermuseum, Gräsgården på klosterområdet, 592 30 Vadstena
Här får vi lära oss några av grunderna i utställningsproduktion och teknik. Hur skriver vi bäst texter till våra skyltar? Hur ska vi tänka med ljussättning och lampor? Vad är viktigt att tänka på innan man startar upp processen med att sätta samman en utställning? Och vad fyller föremål för olika funktioner i en utställning?
Träffen är gratis och öppen för alla kulturaktörer i Östergötland.
Klicka här för att anmäla dig. Sista anmälningsdag är den 8 februari 2024.
Arrangör för dagen är Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum i samarbete med Sancta Birgitta Klostermuseum.

Kulturarvsdagen våren 2024
När: Torsdagen den 7 mars 2024 kl. 9.30–15.30
Plats: Löfstad slott (Gästabudsalen), 605 97 Norrköping
Tema: Hur berättar vi en berättelse?
Anmälningsavgift: 300 kr (inklusive lunch och fika)
Vårens kulturarvsdag i Östergötland har tema berättelser. Dagen lyfter hur vi jobbar med att tillgängliggöra kulturarvet genom berättelser. Hur använder vi oss av exempelvis föremål, texter och muntligt berättande när vi tillgängliggör kulturarv? Vad väljs ut och varför? Hur byggs en berättelse upp på ett pedagogiskt vis? Hur förmedlar vi historien genom en berättelse? Samt berättelsens betydelse för platsen.
Klicka här för att anmäla dig. Sista anmälningsdag är den 4 mars 2024. Anmälan är bindande.
Arrangör för dagen är Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum i samarbete med Löfstad slott.
Program Kulturarvsdagen
Kl. 9.30–10.00 Fika och mingel.
Kl. 10.00 Karin Lövgren, verksamhetsutvecklare för Kulturarv Östergötland, och Ragnvi Andersson, museipedagog på Löfstad slott, hälsar välkommen.
Kl. 10.15 ”Pedagogiska möjligheter och utmaningar när skolbarn möter historiska föremål.” David Ludvigsson, professor i historia vid Linköpings universitet.
Kl. 10.45 “Att skriva för besökaren – varför finns det så många dåliga utställningstexter?” Lena Landerberg, utställningsproducent och utställningskoordinator på Sörmlands museum.
Kl. 11.15–11.30 Paus.
Kl. 11.30 “Flyktinglägret i Doverstorp.” Jan-Erik Svenblad, ordförande, och Anna Hellerstedt, vice ordförande, i Föreningen Doverstorps Flyktingläger berättar om hur de tillgängliggör barackstaden vid Glan.
Kl. 12.00–13.00 Lunch på Värdshuset Löfstad slott.
Kl. 13.00 ”Platsens berättelse ur en naturvägledares perspektiv.” Katrin Jones Hammarlund, projektledare på SLU Centrum för naturvägledning.
Kl. 13.30 ”Hemliga handlingar – DC3:an som försvann.” Hur museet har valt att berätta denna speciella historia, tankarna bakom de föremål som valts ut samt idén kring utställningens gestaltning. Karin Holmqvist och Marie Flood, museipedagoger på Flygvapenmuseum.
Kl. 14.00–14.30 Fika.
Kl. 14.30 “Starkt men skört - det vita guldet på Löfstad slott.” En visning av Löfstads slottsmiljöer tillsammans med Ragnvi Andersson, museipedagog på Löfstad slott.
Kl. 15.15–15.30 Tack för dagen och avslut.