Gå till huvudinnehållet Gå till sidfoten
Meny
Bild från Gamla Linköping för användning i samband med Kulturarvsdagen 2023

Kulturarv Östergötland anordnar kulturarvsdagar, kunskapshöjande insatser, aktiviteter och föredrag. Detta är bra tillfällen att bevandra sig, knyta kontakter och starta samarbeten.

Här kan du läsa nyhetsbrevet för våren 2024.

Vill du få inbjudningar och information från Kulturarv Östergötland? Anmäl din mejladress till Karolina Hallstedt nedan.

Du är också välkommen att komma med önskemål om kommande teman och programpunkter!

Karolina Hallstedt
Vik. verksamhetsutvecklare Kulturarv Östergötland 
013 - 23 03 33
karolina.hallstedt@ostergotlandsmuseum.se 


Del av utställning på Sancta Birgitta Klostermuseum.

Nyhet! Kostnadsfri utställningskurs

Välkommen till en introduktionskurs i utställningsproduktion! Är ni intresserade av att göra en utställning? Har ni redan utställningar men skulle behöva tips och förslag på vad som är bra att tänka på när man ställer ut och förmedlar en berättelse eller föremål?

Detta är en gratis introduktionskurs för alla kulturaktörer i Östergötland som är intresserade av och nyfikna på att ställa ut. Det handlar om en kursträff, men den hålls vid flera tillfällen under 2024 och på olika platser i Östergötland för att så många som möjligt ska kunna gå den. Träffen består av en presentation i grunderna kring hur man kan jobba med utställningar samt en workshop. Ni får även med er ett häfte med checklistor och tips hem.

Är du intresserad av att ha kursen hos dig? Kontakta verksamhetsutvecklare Karolina Hallstedt via uppgifterna ovan!

Exteriörbild på Skänninge rådhus.

Kurstillfälle

När: Lördag 20 april 2024 kl. 9.30–12.00
Plats: Skänninge Rådhus, Stora torget 3, 59631 Skänninge

Här får vi lära oss några av grunderna i utställningsproduktion och teknik. Hur skriver vi bäst texter till våra skyltar? Hur ska vi tänka med ljussättning och lampor? Vad är viktigt att tänka på innan man startar upp processen med att sätta samman en utställning? Och vad fyller föremål för olika funktioner i en utställning? 

Träffen är gratis och öppen för alla kulturaktörer i Östergötland!

Klicka här för att anmäla dig.

Arrangör för dagen är Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum tillsammans med S:ta Ingrids Gille, Skänninges hembygdsförening.

Löfstad slott interiör

Kulturarvsdagen våren 2024

När: Torsdagen den 7 mars 2024 kl. 9.30–15.30
Plats: Löfstad slott (Gästabudsalen), 605 97 Norrköping
Tema: Hur berättar vi en berättelse?
Anmälningsavgift: 300 kr (inklusive lunch och fika) 

Vårens kulturarvsdag i Östergötland har tema berättelser. Dagen lyfter hur vi jobbar med att tillgängliggöra kulturarvet genom berättelser. Hur använder vi oss av exempelvis föremål, texter och muntligt berättande när vi tillgängliggör kulturarv? Vad väljs ut och varför? Hur byggs en berättelse upp på ett pedagogiskt vis? Hur förmedlar vi historien genom en berättelse? Samt berättelsens betydelse för platsen.

Klicka här för att anmäla dig. Sista anmälningsdag är den 4 mars 2024. Anmälan är bindande.

Arrangör för dagen är Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum i samarbete med Löfstad slott och Sensus studieförbund.

Program Kulturarvsdagen

Kl. 9.30–10.00 Fika och mingel.

Kl. 10.00 Karin Lövgren, verksamhetsutvecklare för Kulturarv Östergötland, och Ragnvi Andersson, museipedagog på Löfstad slott, hälsar välkommen. 

Kl. 10.15 ”Pedagogiska möjligheter och utmaningar när skolbarn möter historiska föremål.” David Ludvigsson, professor i historia vid Linköpings universitet.  

Kl. 10.45Att skriva för besökaren – varför finns det så många dåliga utställningstexter?” Lena Landerberg, utställningsproducent och utställningskoordinator på Sörmlands museum. 

Kl. 11.15–11.30 Paus.

Kl. 11.30 “Flyktinglägret i Doverstorp.” Jan-Erik Svenblad, ordförande, och Anna Hellerstedt, vice ordförande, i Föreningen Doverstorps Flyktingläger berättar om hur de tillgängliggör barackstaden vid Glan.  

Kl. 12.00–13.00 Lunch på Värdshuset Löfstad slott.

Kl. 13.00 ”Platsens berättelse ur en naturvägledares perspektiv.” Katrin Jones Hammarlund, projektledare på SLU Centrum för naturvägledning. 

Kl. 13.30 ”Hemliga handlingar – DC3:an som försvann.” Hur museet har valt att berätta denna speciella historia, tankarna bakom de föremål som valts ut samt idén kring utställningens gestaltning. Karin Holmqvist och Marie Flood, museipedagoger på Flygvapenmuseum.

Kl. 14.00–14.30 Fika.

Kl. 14.30 “Starkt men skört - det vita guldet på Löfstad slott.” En visning av Löfstads slottsmiljöer tillsammans med Ragnvi Andersson, museipedagog på Löfstad slott.

Kl. 15.15–15.30 Tack för dagen och avslut.


Interiörbild från Örberga kyrka utanför Vadstena.

En dag om kyrkligt kulturarv

När: 4 juni 2024 kl. 10.00–15.00 
Plats: Örberga sockengård, Örberga 106, 592 91 Vadstena
Gratis och öppet för alla! 

Välkommen till en dag där vi får lära oss mer om det östgötska kyrkliga kulturarvet. Dagen varvas med historiska nedslag där den medeltida konsten och arkitekturen lyfts, men även hur samtidskonst tolkar det kyrkliga samt hur aktörer i länet jobbar med att lyfta kyrkan och deras personer.  

Dagen vänder sig till er som vill jobba med att lyfta Östergötlands kyrkliga kulturarv och alla ni som är intresserade av er plats historia.

Se programmet nedan och klicka här för att anmäla dig.

Arrangör är Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum.

Program

Kl. 10.00–10.30 Fika i Örberga sockengård. 

Kl. 10.30–11.15 “Det sinnliga kyrkorummet – det immateriella kyrkliga kulturarvet”. Med kyrkopedagogerna Emma Björkman och Fredrik Carlin från Åkerbo församling. 

Kl. 11.15–11.45 ”Profant museum, kyrkligt kulturarv – om föremål, rum och personöden på Sancta Birgitta Klostermuseum”. Erik Carlberg, intendent och guide, och Linn Carlehed, museipedagog och guide, på Sancta Birgitta Klostermuseum. 

Kl. 11.45–12.15 ”Om att baka ett museum – kyrkorummet som det första utställningsrummet och inspirationskälla till konstkoncept”. Louise Johansson Waite, konstnär och konstkonsulent på Östergötlands museum.

Kl. 12.15–12.45 Paus för egen medhavd lunch. 

Kl. 12.45–14.15

”Måla inte fan på väggen – om Risingemästarens bildprogram”. Föredrag i Örberga sockengård och sedan visning av Örberga kyrka med Eva Nyström Tagesson, stiftsantikvarie Svenska kyrkan.

”Gör medeltiden mera medeltida – om konstnären Jacob Silvéns renovering av Risingemästarens målningar 1885”. Lars-Ove Östensson, konstchef på Linköpings kommun.

”Den medeltida paletten – Risingemästaren som målare och färgbehandlare”. Johanna Palm-Avis, konservator på Östergötlands museum.

Kl. 14.15–15.00 Dramaguidningen “Mor Stava” av Viola Rickardsson. En berättelse om bygdens sveperska. En spännande personlighet som levde i Örberga i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet.


Museipedagog Karin Lundahl med universalur från Horn i Östergötland.

Vårda era samlingar och kulturarvsskatter

När: 26 juni 2024 kl. 13.00–15.30
Plats: Skärgårdsmuseet. Tyrislöt, Sankt Anna, mitt emot huvudbyggnaden på Tyrislöt Camping.
Tema för träffen: Städning i magasin och utställningar.
Gratis!

Hannah Carlshamre och Joanna Thompson från avdelningen Samlingar och konservering på Östergötlands museum visar sina städväskor och delar med sig av tips. De har erfarenhet från omvårdnad av samlingar i allt från museigårdar till slottsmiljöer och kyrkor.

Föremålsträffen vänder sig till er kulturarvsaktörer i Östergötland som vill lära er mer om hur ni kan ta hand om era föremål och samlingar.

Klicka här för att anmäla dig.

Arrangör är Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum tillsammans med Sankt Anna Hembygdsförening.