Meny
Bild från Gamla Linköping för användning i samband med Kulturarvsdagen 2023

Kulturarv Östergötland anordnar kulturarvsdagar, kunskapshöjande insatser, aktiviteter och föredrag. Detta är bra tillfällen att bevandra sig, knyta kontakter och starta samarbeten.

Här kan du läsa nyhetsbrevet för våren 2024.

Vill du få inbjudningar och information från Kulturarv Östergötland? Anmäl din mejladress till Karolina Hallstedt nedan.

Du är också välkommen att komma med önskemål om kommande teman och programpunkter!

Karolina Hallstedt
Vik. verksamhetsutvecklare Kulturarv Östergötland 
013 - 23 03 33
karolina.hallstedt@ostergotlandsmuseum.se 

Del av utställning på Sancta Birgitta Klostermuseum.

Nyhet! Kostnadsfri utställningskurs

Välkommen till en introduktionskurs i utställningsproduktion! Är ni intresserade av att göra en utställning? Har ni redan utställningar men skulle behöva tips och förslag på vad som är bra att tänka på när man ställer ut och förmedlar en berättelse eller föremål?

Vi får lära oss några av grunderna i utställningsproduktion och teknik. Hur skriver vi bäst texter till våra skyltar? Hur ska vi tänka med ljussättning och lampor? Vad är viktigt att tänka på innan man startar upp processen med att sätta samman en utställning? Och vad fyller föremål för olika funktioner i en utställning?

Detta är en gratis introduktionskurs för alla kulturaktörer i Östergötland som är intresserade av och nyfikna på att ställa ut. Det handlar om en kursträff, men den hålls vid flera tillfällen under 2024 och på olika platser i Östergötland för att så många som möjligt ska kunna gå den. Träffen består av en presentation i grunderna kring hur man kan jobba med utställningar samt en workshop. Ni får även med er ett häfte med checklistor och tips hem. Uppdateringar om kommande kurstillfällen dyker upp på den här sidan!

Är du intresserad av att ha kursen hos dig? Kontakta verksamhetsutvecklare Karolina Hallstedt via uppgifterna ovan!

Borghamn.

Sommarträff vid Borghamns strand inför de nationella kulturarvsdagarna 2024

Varje höst arrangeras Riksantikvarieämbetets kulturarvsdagar över hela landet. Årets tema är ”Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser” och infaller den 6–8 september. Kulturarv Östergötland vill informera om hur ni kan vara med och samtidigt bjuda in till en
eftermiddag med fika och visning av vackra Borghamn strand och det närliggande kalkbrottet. Passa på att uppleva en spännande del av det östgötska kulturarvet!

Träffen är gratis och öppen för alla kulturaktörer i Östergötland.

Anmälan är nu stängd. Kontakta Karolina Hallstedt karolina.hallstedt@ ostergotlandsmuseum.se för ev. sen anmälan

Tid: 17 juni kl. 13:30–16:00
Plats: Borghamn Strand, Borghamnsvägen 1A, 592 93 Borghamn Kontakt arrangör: Karolina Hallstedt, vik. verksamhetsutvecklare Kulturarv Östergötland, karolina.hallstedt@ostergotlandsmuseum.se, 013-23 03 33

Läs gärna mer om Riksantikvarieämbetets kulturarvsdagar här.

Fornlämningen Askahögen utanför Vadstena.

Program

13.30-13.45 Fika och mingel

13.45-14.15 Kulturarv Östergötland hälsar välkommen och informerar om Riksantikvarieämbetets nationella kulturarvsdagar och hur man gör för att delta.

14.15-15.00 Guidad vandring genom Borghamn strands historia. Platsen är inte bara ett Kultur- och byggnadsminnesmärkt område utan även ett arbetslivsmuseum. Följ med på en guidad tur från 1800-talets hårda liv i arbetslägret och utvecklingen till Borghamns moderna stenindustri. Borghamn strand arrangerade flera aktiviteter under Riksantivarieämbetets kulturarvsdagar hösten 2023. Guide: Katarina Atsmon, ägare Borghamn strand.

15.00-16.00 Guidad visning av kalkbrottet i Borghamn. Brytningen av kalksten på platsen har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, och stenen har haft betydelse för flertalet historiska byggnader och landmärken som Alvastra kloster, Vadstena klosterkyrka och Götakanal. Guide: Peter Gustavsson, VD för Borghamnsten AB. OBS! Visningarna sker i stenig och backig terräng och stadiga skor rekommenderas. Tillgängligheten är begränsad under visningen. Man är självklart välkommen att delta på träffen även om man inte kan/vill följa med på visningarna. Handikapptoalett finns i restaurangen.

Arrangör är Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum.

Museipedagog Karin Lundahl med universalur från Horn i Östergötland.

Vårda era samlingar och kulturarvsskatter

När: 26 juni 2024 kl. 13.00–15.30
Plats: Skärgårdsmuseet. Tyrislöt, Sankt Anna, mitt emot huvudbyggnaden på Tyrislöt Camping.
Tema för träffen: Städning i magasin och utställningar.
Gratis!

Hannah Carlshamre och Joanna Thompson från avdelningen Samlingar och konservering på Östergötlands museum visar sina städväskor och delar med sig av tips. De har erfarenhet från omvårdnad av samlingar i allt från museigårdar till slottsmiljöer och kyrkor.

Föremålsträffen vänder sig till er kulturarvsaktörer i Östergötland som vill lära er mer om hur ni kan ta hand om era föremål och samlingar.

Klicka här för att anmäla dig.

Arrangör är Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum tillsammans med Sankt Anna Hembygdsförening.