Meny
Inför kulturarvsdagen ht-2024.

Kulturarvsdagen 14 november

Välkomna till höstens Kulturarvsdag, denna gång med tema Gå till källorna. Dagen arrangeras av Kulturarv Östergötland och Östergötlands museum i samarbete med Riksarkivet och äger rum på Vadstena Folkhögskola. Pris: 300 kr inkl. lunch och fika.

Pris: 300 kr inkl. lunch och fika. Anmälan: Anmäl dig senast 24 oktober via denna länk.

 

PROGRAM FÖRMIDDAG

Vadstena Folkhögskola, konferenssalen Arken

9.30 Fika och mingel.

10.00 Kulturarv Östergötland hälsar välkommen.

10.15 Kraften hos källorna: I en tid då blir historiska fakta relativiseras och förvrängs blir kunskap om att källkritiskt värdera information alltmer betydelsefull. Hur kan kulturarvsaktörer bemöta de som vill använda historien för sina egna syften? Björn Lilieblad, historiker och forskningsledare vid Östergötlands museum, berättar.

Inför kulturarvsdagen ht-2024.

10.50 Källor till torpens historia: Alla som har släktforskat har stött på torpare. Men i vilka källor finns torparna och torpens historia? Albin Lindqvist från Östergötlands Arkivförbund berättar om hur man kan hitta ingångar till deras historia.

11.30 Paus

11.45 Lambohovs säteri – att hitta berättelsen om en plats: Cecilia Sagrén från Linköpings kommun berättar om det pågående arbetet att fånga och samla in historien om Lambohovs säteri utanför Linköping. Om att leta i arkiv, tolka byggnaderna, samla in minnen och lyfta fram personerna.

12.15 Arkeologerna gräver i arkiven: Arkeolog Ann-Charlott Feldt från Östergötlands museum berättar om hur arkeologer använder olika arkiv för att ge undersökningarna kött på benen och hur de själva ständigt producerar nytt arkivmaterial.

13.00–14.00 Lunch på Vadstena Folkhögskola och tid för förflyttning.

Karta Vadstena.

PROGRAM EFTERMIDDAG

Under eftermiddagen delas gruppen i två delar. Grupper delas in på plats. Båda grupperna kommer att få se följande programpunkter:

Upptäck Riksarkivet

Hos Riksarkivets depå i Vadstena slott förvaras ca 6 mil handlingar från statliga myndigheter samt även en del privata arkiv, från familjer, föreningar, gårdar etc. Arkivet har Småland, Öland och Östergötland som sitt distrikt. Arkivarierna Emily Lekman och Claes Westling berättar om vad man kan hitta i arkivens gömmor. Vi får också en rundtur i lokalerna.

Plats: Riksarkivet Vadstena slott.

Föreningshuset – Källor till konst

Föreningshuset är en nybildad mötesplats för kultur- och föreningslivet i Vadstena. Här får vi bland annat höra om byggnadens historia och möta konstkollektivet Ugglan. Här serveras också eftermiddagens fika.

Plats: Föreningshuset (tidigare IOGT-huset i Vadstena), Stockmakaregatan 8.

Bild från Gamla Linköping för användning i samband med Kulturarvsdagen 2023

Kulturarv Östergötland anordnar kulturarvsdagar, kunskapshöjande insatser, aktiviteter och föredrag. Detta är bra tillfällen att bevandra sig, knyta kontakter och starta samarbeten.

Här kan du läsa nyhetsbrevet för våren 2024.

Vill du få inbjudningar och information från Kulturarv Östergötland? Anmäl din mejladress till Karolina Hallstedt nedan.

Du är också välkommen att komma med önskemål om kommande teman och programpunkter!

Karolina Hallstedt
Vik. verksamhetsutvecklare Kulturarv Östergötland 
013 - 23 03 33
karolina.hallstedt@ostergotlandsmuseum.se 

Del av utställning på Sancta Birgitta Klostermuseum.

Nyhet! Kostnadsfri utställningskurs

Välkommen till en introduktionskurs i utställningsproduktion! Är ni intresserade av att göra en utställning? Har ni redan utställningar men skulle behöva tips och förslag på vad som är bra att tänka på när man ställer ut och förmedlar en berättelse eller föremål?

Vi får lära oss några av grunderna i utställningsproduktion och teknik. Hur skriver vi bäst texter till våra skyltar? Hur ska vi tänka med ljussättning och lampor? Vad är viktigt att tänka på innan man startar upp processen med att sätta samman en utställning? Och vad fyller föremål för olika funktioner i en utställning?

Detta är en gratis introduktionskurs för alla kulturaktörer i Östergötland som är intresserade av och nyfikna på att ställa ut. Det handlar om en kursträff, men den hålls vid flera tillfällen under 2024 och på olika platser i Östergötland för att så många som möjligt ska kunna gå den. Träffen består av en presentation i grunderna kring hur man kan jobba med utställningar samt en workshop. Ni får även med er ett häfte med checklistor och tips hem. Uppdateringar om kommande kurstillfällen dyker upp på den här sidan!

Är du intresserad av att ha kursen hos dig? Kontakta verksamhetsutvecklare Karolina Hallstedt via uppgifterna ovan!