Meny
Tre handväskor mot en rosa bakgrund. Konceptbild för utställningen Carry Me.

Sportlovet kickas igång ordentligt med fri entré lördagen den 17 februari kl. 10.00–16.00. Utöver att hela familjen kan upptäcka museets fantastiska utställningar och den lekfulla upplevelsemiljön Viljans värld arrangeras flera kostnadsfria programpunkter:

Lördagsverkstad kl. 12.30 kan små och medföljande stora kreatörer måla eller dekorera sin medhavda tygpåse. Workshopen är kopplad till den nya utställningen Carry Me – 100 år av handväskor som invigs kl. 13.00. Samma dag öppnas också utställningen Susan Szatmáry – En designresa och kl. 14.30 hålls ett kostnadsfritt samtal mellan väskdesignern Susan Szatmáry från Linköping och designikonen Marina Kereklidou i Wallenbergsalen.

Vernissagen och samtalet riktar sig till en vuxen publik, likaså lördagens prova på-tillfälle av Modellteckning – historiska kläder (kl. 14.00, föranmälan) och söndagens visning av Carry Me (kl. 13.00).

Skapande verksamhet på Krogsfallsgården i Linköpings Trädgårdsförening.

Extraöppet och skapande

Normalt sett är museet öppet tisdag–söndag, men under sportlovet har vi extraöppet måndagen den 19 februari kl. 10.00–17.00 för att kunna välkomna och sysselsätta lovlediga.

Tisdagen den 20 februari öppnar vi även museigården Krogsfallsgården i Linköpings trädgårdsförening. Kl. 10.00–15.00 (med lunchstängt kl. 12.00–13.00) är det fritt fram för kreativt och kostnadsfritt skapande under ledning av konstpedagog Åsa Nyberg Botshinda.

På själva museet ges under tisdagen familjevisningar av stenåldersgraven Bergsgraven (kl. 10.30) och den kulturhistoriska utställningen Vägen hit (kl. 14.00) samt starten på en familjejoggingvisning utomhus genom Linköpings historia (kl. 15.00, föranmälan).

Poster för filmen "Mamma Mu hittar hem".

Från Mamma Mu till slöjdande

Mamma Mu hittar hem. Så heter den roliga och varma långfilmen med de populära karaktärerna Mamma Mu och Kråkan som kostnadsfritt visas i Wallenbergsalen onsdagen den 21 februari kl. 14.00.

Samma dag är det Slöjdverkstad i Ateljé Rut (från 7 år, föranmälan) såväl som en familjevisning av Bergsgraven (kl. 10.30) och två visningar av Vägen hit (kl. 14.00 och 17.15, ej familjevisningar).

Dagen toppas av ett arkeologiskt föredrag om spännande fynd i samband med Östergötlands hittills största utgrävning; i Pryssgården utanför Norrköping. Föredraget riktar sig till en vuxen publik och ges i Wallenbergsalen kl. 18.00.

För konstintresserade mellan 13–25 år rekommenderar vi Konstonsdag med Ung Konst Öst (kl. 17.30).

En vit och beige tygpåse som målats med ett växtmönster.

Pimpa din påse

Torsdagen den 22 februari ges ännu en chans för hela familjen att lära sig mer om museets mest kända arkeologiska fynd – Bergsgraven – som hittades i Linköping på 1950-talet och som under hösten kunnat ses i SVT:s Historien om Sverige. Hela den kulturhistoriska Vägen hit-utställningen visas kl. 14.30 (ej familjevisning).

Denna torsdag blir det också mer skapande i ateljén – efter en inspirerande familjevisning i den nya utställningen Carry Me – 100 år av handväskor är det fritt fram att ”pimpa” sin egen medhavda tygpåse (start kl. 12.30, föranmälan).

Gruppbild på musikerna som medverkar i konserten "Krakel Spektakel möter Madicken".

Barnkonsert i Wallenbergsalen

Fredagen den 23 februari öppnar vi traditionsenligt Ateljé Rut för Föräldrarutan, med drop in-skapande för alla åldrar kl. 13.00–15.00. Den som vill passa på att få en guidad visning av väskutställningen Carry Me är välkommen kl. 10.30 (ej familjevisning).

En jazzig nyhet är familjekonserten Krakel Spektakel möter Madicken kl. 14.00. Här framförs musik och ramsor av Lennart Hellsing tillsammans med barnens favoriter från Astrid Lindgrens sagor. En svängig och lekfull konsert som passar barn 3–9 år och deras vuxna!

Konserten arrangeras i samarbete av Make The Scene och Östergötlands museum.

Museets entréhall efter nybyggnationen 2022

Butik och restaurang

Helgens programpunkter består sedan av Lördagsverkstad med familjevisning på tema kollage (lördag kl. 12.30) och en visning av utställningen Vägen hit, som skildrar 11 000 år i Östergötland (söndag kl. 13.00, ej familjevisning).

Utöver alla aktiviteter, utställningar och kunskapsupplevelser av olika slag rymmer museet en restaurang och café (Charles Emils, öppet tisdag–lördag kl. 10.30–15.30) och en fin museibutik med något för alla åldrar och smaker.

Varmt välkommen till Östergötlands museum!

Text: Jeanette Söderwall
Publicerad 240130

Vintrig Vadstenabild ur fotoutställningen "Det som göms i snö - dolda bildskatter från Vadstena" på Sancta Birgitta Klostermuseum 2023-2024.

Sportlov i Vadstena

Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott utanför Norrköping och Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena. Sistnämnda har sportlovsöppet den 19–23 februari kl. 11.00–17.00 med upplevelser för alla historieintresserade och fri entré för barn och ungdomar:

  • Fotoutställning: Det som göms i snö – dolda bildskatter från Vadstena.
  • Guidad visning: Från kungapalats till kulturmiljöarv – 750 års historia på en timme (kl. 12.00).
  • Familjevisning för barn och vuxna – ingår i entrén (kl. 15.00).
  • Skattjakten Hitta drottningens sigill – hjälp unionsdrottning Margareta att hitta sitt försvunna sigill genom att följa spåren genom museet!

Läs mer och förboka via klostermuseets hemsida.

En gestalt i svart går nerför en stentrappa.

Spökvandring på Löfstad

Ta med dig barnen på spökvandring på Löfstad slott under sportlovet! Få reda på vems fotsteg som hörs från ovanvåningen, vem som skramlar med nycklar i matsalen och vems parfym som ibland kan kännas på paradvåningen…

På en rundtur genom ett nedsläckt slott berättas om alla de gengångare från olika tider som ibland visar sig i och runt Löfstad. Många är de livsöden som slottet ruvar på.

Under vecka 9 erbjuds även spökvandringar för vuxna.

Läs mer och förboka via Löfstad slotts hemsida.