Meny

Visitkort och kabinettskort

Maria Tesch var en av Östergötlands mest framgångsrika fotografer och affärskvinnor. Hon kom till Linköping från Eksjö 1873. Hon hade utbildat sig till fotograf i Stockholm och hade redan etablerat sig som porträttfotograf i Eksjö. Snart öppnade hon sin egen studio i Linköping.

Ryktet om Maria Teschs expertis och entusiasm för sitt arbete spred sig snabbt. Hennes porträtt var populära i staden, som hade nästan 50.000 invånare i slutet av 1800-talet. Teschs verksamhet växte snabbt. 

Ateljéporträtt av Elsa Anderson från fotografen Maria Teschs fotoateljé i Linköping, 1906. Detta porträtt möter besökaren i stort format i vår nya konstutställning Verkligheter. Digitaliserat från glasnegativ OM.TE.000434

Några år efter att hon öppnat sin studio köpte hon hela den omgivande byggnaden för 23.000 kronor. I dag skulle den summan vara värd cirka 1.300.000 kronor. En Linköpingsbo mindes denna anmärkningsvärdiga kvinna: "Hennes assistenter hade ingen fritid, det var arbetet hela tiden. Men ingen arbetade som hon gjorde, och pengarna flödade ständigt in, och alla som behövde ett lån visste vart de skulle vända sig. Men de var tvungna att betala höga räntor. Själv levde hon extremt sparsamt. Det är säkert att ingen i Linköping hade samlat på sig en sådan förmögenhet som hon."

Porträtt av fru Löfgren från fotografen Maria Teschs ateljé i Linköping, 1914.  Från glasnegativ OM.TE.000213

Maria Teschs arbete har en levande effekt än i dag. I en bevarad instruktion uppmanar hon sina kunder: "Se glad ut, tänk på den som kommer att få fotot!" På vissa bilder kan du se olika positioner och ansiktsuttryck av samma person. Det finns också obeskuret bildmaterial som visar studiomiljön. Tesch var den obestridda krönikören av Linköpings stad.

Två kavata flickor poserar i Maria Teschs ateljé i Linköping något år in på 1920-talet. Birgit och Inger är deras namn och de är tvillingdöttrar till bataljonsläkaren Gunnar Cars och dennes hustru Elsa. Från glasnegativ OM.TE.001577