Meny
Hur mår du? En vandringsutställning om psykisk ohälsa som visas på Sancta Birgitta Klostermuseum våren 2024.

Hur mår du?

Visas 4/4-11/6 2024

Från melankoli till utbränd. Från tvångströja till psykofarmaka. Från dårhus till öppenvård. Hur mår du? är en vandringsutställning om psykisk ohälsa, förr och idag. Den är framtagen av Sörmlands museum men i skolprogrammet kommer vi att belysa Vadstenas historia som psykiatristad. I skolprogrammet skapar vi även utrymme för samtal kring ämnets relevans i nutid, speciellt för unga människor i dagens samhälle. I samspråk med lärare kommer vi överens om vad museets pedagog Linn ska fokusera på.

Passar: åk 7–9. Kan även anpassas till andra skolklasser, SFI m.m.
Längd: 45–60 min eller efter överenskommelse. Tid för samtal efteråt. Möjlighet att stanna kvar och fördjupa sig i utställningen.
Pris: 700 kr per visning. Vid bokning av flera klasser; begär offert. Vistelse på museet ingår. OBS! I Vadstena täcks denna kostnad av kulturgarantin.
Bokning: info@klostermuseum.se

Del av utställning på Sancta Birgitta Klostermuseum.

Vadstenas historia och Sancta Birgitta Klostermuseum

Sancta Birgitta Klostermuseum befinner sig i en palatsbyggnad från 1200-talet, med stolphål i grunden från en ännu äldre storgård. Vi brukar dela in berättelsen i fyra större epoker: Kungapalatstiden 1200–1300-tal, Klostertiden 1300–1500-tal, Vadstena Krigsmanshus 1600–1700-tal och Hospitalstiden 1800–1900-tal. Museet förmedlar inte bara Vadstenas, utan även Sveriges och Europas historia.

Medeltiden

Museet visar mycket medeltid och klosterhistoria, med underteman som Heliga Birgittas liv, helgon och klosterordnar, det andliga livet, pilgrimsresande, böcker, textilier och byggnadshistoria. Hur var medeltidens samhälle, hur levde man och vad trodde man på? Hur var det att bo i ett kloster, vem levde här och vad var för- och nackdelarna med klosterlivet? Vilka kungar och drottningar är kopplade till Vadstena och vad är deras gärningar? Hur levde de vanliga människorna? Och hur såg barnens historia ut?

Linn Carlehed, museipedagog och guide på Sancta Birgitta Klostermuseum, som unionsdrottning Margareta.

Möjliga aktiviteter utöver den vanliga visningen: Tipspromenad, sjunga i kapitelsalen, medeltida lekar, klä ut sig i kläd-kammaren, dramatiserade inslag (i mån av personalstyrka), filmvisning.

Passar: åk 4–5. Kan även anpassas till andra skolklasser, SFI m.m.
Längd: cirka 60 min eller efter överenskommelse. Tid för samtal efteråt. Möjlighet att stanna kvar och fördjupa sig.
Pris: 700 kr per visning. Vid bokning av flera klasser; begär offert. Vistelse på museet ingår. OBS! I Vadstena täcks denna kostnad av kulturgarantin.
Bokning: info@klostermuseum.se 

Kontakt: Linn Carlehed, museipedagog Sancta Birgitta Klostermuseum 
E-post: linn.carlehed@ostergotlandsmuseum.se / 070-191 92 51

Skolprogrammen behandlar delar av det centrala innehållet i historia, religion och samhällskunskap, Lgr22.