Meny
Anna Linde, verksamhetsansvarig för museets restaurang Charles Emils.

Hej Anna! Vad är nytt för året?

– Vi har börjat med veckans soppa och även en veckomeny istället för dagsmeny, för att minska svinnet ännu mer. Vi kommer också att kika lite mer i Charles Emils egen kokbok för inspiration till luncherna, till exempel när det gäller såser och röror.

Hur skulle du summera restaurangens utbud?

– Det är klassiker som man inte gör hemma, med utgångspunkt i det svenska köket. Det finns större och mindre rätter att välja på. Vi har även Viljans italienska glass.

Vilken känsla vill du skapa här?

– Det ska kännas hemtrevligt, ombonat och mysigt. Vi har valt att köpa in loppisfynd och vill ha lite ”mormors sommarstuga-känsla”. Man ska känna sig välkommen både som museigäst och utomstående gäst. Det finns också möjlighet för sällskap på 20–60 personer att boka in sig här om kvällarna.

Restaurangbild, Charles Emils.

På vilket sätt skiljer sig Charles Emils från andra restauranger?

– Det är inte så pretto här. Man är välkommen i mjukisbyxor eller med alla barnen. Det finns något för alla, oavsett om man bara vill ta ett glas vin eller en kaffe. Sen skiljer det sig såklart i och med att vi är en museirestaurang; att vi följer museets öppettider och gör saker gemensamt. När det är onsdagsföreläsningar ser vi till att det finns smårätter och smörrebröd till exempel.

Men visst kommer det att vara egna event här också?

– Absolut, som provningar. Näst ut en vinprovning den 5 februari. Men evenemangen vi har är också av det berättande slaget. Min bubbelprovning är inte bara en bubbelprovning, utan mer historik och kuriosa. Evenemangen ska också gärna ha östgötsk anknytning.

Porträtt av Charles Emil Hagdahl.
Porträtt av Charles Emil Hagdahl (efter fotografi), konstnär Robert Thegerström, 1908

Vad ser du mest fram emot under våren?

– Massa kärlek! Att bygga på samarbeten, och eventen som vi ska ha. Jag ser också väldigt mycket fram emot att vi ska öppna upp vår fantastiska takterrass – det var så himla mysigt förra sommaren. Och att ännu fler ska hitta hit och inse att det är en lugn oas för den som inte vill ha stimmet på torget.

Sist; vem var Charles Emil?

– Charles Emil Hagdahl var en läkare och författare född i Linköping tidigt 1800-tal. Han skrev Kok-konsten som vetenskap och konst, en bok som varit väldigt betydelsefull för svensk matlagning.

Veckans lunchmeny hittar du alltid på charlesemils.se. Du är också välkommen att följa Anna med kollegor via restaurangens eget konto i sociala medier!

 

Text: Jeanette Söderwall
Publicerad 250128