Meny
Östgötakonstnären Bertil Almlöf (1930–2024).
Bertil Almlöf. Foto: Privat.

Bertil Almlöf (1930–2024) är känd för sitt lyriska landskapsmåleri, där det storslagna östgötska landskapet varit en stor källa till intryck, från konstnärskapets början till hans sista penseldrag. Han har utfört ett stort antal offentliga verk och finns representerad på flera betydelsefulla museer i Sverige och i utlandet.   

Bertil Almlöf växte upp i Linköping och var genom olika drivande roller mycket aktiv i det östgötska konstlivet där han blev en förebild för yngre generationers konstnärer. Efter studieåren på Valand i Göteborg och flera år som yrkesverksam konstnär i Stockholm blev slutligen en gård i Hovstad utanför Rimforsa hans fasta punkt. På gården fick han plats med både målarateljé och grafikverkstad. Hans första separatutställning på Östergötlands museum 1963 kan beskrivas som hans genombrott. Han hade då hittat fram till sitt unika kompositionssäkra uttryck där lyriska panoramor av färg och ljus används för att ge uttryck åt stämningar och känslor.

Målning av konstnären Bertil Almlöf.
Målning av Bertil Almlöf.

Färg och uttryck

Almlöfs färger är ofta glödande, ibland nästan konfliktfyllda och det finns något mångbottnat i de starka uttrycken. Upprörda skyar, sprickfulla lador, dallrande hetta över fälten signalerar människans miljöpåverkan och giriga framfart. Ibland går en vemodig underström genom bilderna och somliga tar tydliga existentiella positioner. En båt som kantrar, en skog får ett abrupt slut. Men så sker undret – en strimma av himlen öppnar sig och släpper fram solljuset. 

Utställningen innehåller ett antal utvalda verk och finns att besöka i Läsesalen mellan 8 maj och 29 september.