För hundra år sedan byggde Verner "Mosen" Ahnberg en spektakulär dansbana på Öna utanför Linköping. Han ville locka traktens ungdomar och möjligen även själv "träffa ett fruntimmer". Tyvärr kom inte så många besökare som han hade hoppats. Med kärleksfull respektlöshet återuppfördes dansbanan sommaren 2020 av fem samtidskonstnärer.
Med utgångspunkt i historiska bilder, texter och en ihopdiktad obestämd dåtidsestetik skapade konstnärerna en nöjesmetropol på Öna, mitt ute i periferin. Inspirationen var Verner "Mosen" Ahnberg och hans kreativa metoder att omvandla sig själv och sin omgivning från det enklaste enkla till stiligt och rent av luxuöst. Nu görs ett tredje försök att ge liv åt Dekadansbanan, tre år senare, i ytterligare ett nytt sammanhang.
Östergötlands museum visar fem konstnärers individuella och gemensamma verk. Medverkande är Mattias Hofvendahl, Aldís Ellertsdóttir Hoff, Anx Kupiainen, Rasmus Sköld och Jennifer Spångerud. Verken har sitt ursprung i ett konstnärsresidens på kulturreservatet Öna.
Öna är ett ruralt kulturreservat i Nykils socken i Östergötland. Öna Residency var ett pilotprojekt arrangerat av Östergötlands museum under 2019, där en grupp östgötska konstnärer under två helger utforskade Öna och dess historia. Projektledare var konstkonsulent Lena Wiklund, med en idé om att se vad som händer när samtidskonstnärer tar sig an ett kulturreservat.
Programpunkter
Vernissage 6 maj
Invigning med Lena Wiklund och konstnärerna kl. 13.00. Livemusik med Lill-Folkes kl. 14.00 och 15.00.
Utvigning 19 augusti
Avslutningsfest kl. 13.00-16.00 med bland annat dans, korv och sockervadd.
Workshops
Gubben i Stubben
7 juni kl. 18.00-19.00, musik från skog och mark. Levande skogsjazz och projektioner med bandet Gubben i Stubben. Drop-in.
De små grå
14 juni kl. 17.30-19.30, en skulpturworkshop i mongolisk papier-maché med Anx Kupiainen. Föranmälan krävs.
Irrfärder
28 juni kl. 18.00-19.30. En undersökande workshop med Mattias Hofvendahl och Jennifer Spångerud. Drop-in.
Dansen
12 juli kl. 13.00-15.00, en undersökande workshop i när en rörelse blir till dans med Aldis Ellertsdottir Hoff. Drop-in.
Deltagande konstnärer
Utöver nedanstående medverkade även Sissi Westerberg, Rejmyre, under residensdelen.
Mattias Hofvendahl, Linköping
Mattias Hofvendahl är utbildad vid Konsthögskolan Valand mellan 2013–2016 och är bosatt i Linköping. Hofvendahls konstnärskap är idé- och konceptbaserat och grundar sig i en trevande och undersökande metod som tar sig uttryck i olika former av gestaltningar och tekniker. Återkommande exempel är text, ljud och performanceverk.
Aldís Ellertsdóttir Hoff, Norrköping
Aldís Ellertsdóttir Hoff är född och uppvuxen på Island men bor och verkar i Norrköping. Hon har en MFA från Konsthögskolan vid Umeå Universitet, 2007.
Hon arbetar huvudsakligen med fotografi, performance, installationer och video. Ellertsdóttir Hoffs verk är idébaserade, ofta med en stram, avskalad utformning. Hennes arbeten söker upp outforskade mellanrum i vår vardag där hon gärna ställer frågan ”varför” om invanda mönster och beteenden i vårt dagliga liv. Hon har en lågmäld förundran inför världen och människans villkor.
Anx Kupiainen, Norrköping
Anx Kupiainen är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan 2003–2009. Hon är bosatt i och arbetar från Norrköping. Kupiainens konstnärskap är idébaserat och kan ta sig uttryck i många olika tekniker och material.
Rasmus Sköld, Vadstena
Rasmus Sköld är utbildad vid Konstfack med examen 2006. Sköld arbetar främst med skulptur, måleri, installation och har även utfört ett flertal offentliga gestaltningar. Motivvärlden rör sig ofta kring så kallade "vardagsfestligheter" där naturen och historien också är viktiga beståndsdelar i Skölds berättande verk.
Jennifer Spångerud, Boxholm
Jennifer Spångerud tog masterexamen i fri konst vid HDK-Valand våren 2022. Hon bor på Hisingen i Göteborg och är verksam både där och i sin hemregion Östergötland. Spångerud är en ’metodskiftare’ som arbetar i olika material och tekniker, oftast tillsammans med eller i dialog med andra utövare.
Hon har tidigare skapat dolda webbsidor för slumpmässig och riktningslös scrolling (2021), kollektiva kritiska webbsidekluster (2022) och filosoferat kring gentrifieringens relation till slump och drift i en installation (2022, med Elin Alvemark).