Meny

I Herrens år 1668 släpps Satans raseri lös i Sverige. Plötsligt anklagas kvinnor för häxeri och samvaro med Djävulen. Kungen sänder ut en trolldomskommission med rätt att utmäta dödsstraff. Domarna börjar falla – och blir gnistan som får häxbålen att flamma upp över hela landet. ”Det stora oväsendet” har inletts. Och innan det tystnar, kommer yxan och elden ha släckt närmare 300 kvinnoliv.

Promptografi av Pompe Hedengren. Ur utställningen HÄXOR. Bilden är AI-genererad.
Promptografi av Pompe Hedengren. Bilden är AI-genererad.

Skaparna bakom succéutställningen Aquanauts – Expeditionen, som visades på Östergötlands museum 2023/2024, är tillbaka med en ny utställning.

Till HÄXOR har konstnären Pompe Hedengren och scenografen Erik Gullberg valt att dyka ner i den mörka historien kring 1600-talets svenska häxprocesser.

Texterna i utställningen är skrivna av historieläraren och P3 Historia-programledaren Cecilia Düringer, uppvuxen i Linköping.

– Vår tanke bakom HÄXOR är att uppmärksamma en av svensk historias största rättsskandaler och att hedra de närmare 300 oskyldiga kvinnor som halshöggs och brändes på bål i Sverige 1668–1676, säger Pompe Hedengren och Cecilia Düringer.

Promptografi av Pompe Hedengren. Ur utställningen HÄXOR. Bilden är AI-genererad.
Promptografi av Pompe Hedengren. Bilden är AI-genererad.

De anklagade kvinnornas livsöden levandegörs genom scenografier, filmer och bilder – sistnämnda skapade av Pompe Hedengren med hjälp av AI. I utställningen gestaltas även myter och fantasier om häxor, trolldom och Blåkulla.

HÄXOR visas just nu på Historiska museet i Stockholm, och hade dessförinnan sin premiär på Kalmar slott.

Östergötlands museum kommer att visa en specialanpassad version av utställningen, där museets eget material kring häxprocesserna i Östergötland ges plats. Det planeras också för ett flertal fördjupande föreläsningar och andra programaktiviteter såväl som särskilda skolprogram.

Vernissagen äger rum den 29 november 2025.