Skåla snibbskål
Har du sett en sådan här skål förut? Kanske på ett annat museum, eller hemma hos någon äldre släkting? Om frågan hade ställts till någon som levde på 1600-talet, 1700-talet eller 1800-talet hade de självklart känt igen den.
Föremålet kallas för snibbskål och är ett vardagsföremål som vittnar om en tid då trä var det material som användes för att tillverka det som behövdes i hemmen.
Snibbskålar är vanliga i Östergötland och museet har flera stycken i sin samling. De flesta är röda och har någon form av dekoration. Detta är en av de äldsta.
Namnet kommer från de fyra kanter, eller snibbar, som sticker ut från sidorna. Då flera personer skulle dricka ur kärlet, vreds det ett fjärdedels varv för varje ny person som skulle dricka.
Kort om snibbskålar
Sedan lång tid tillbaka har vi druckit ur träkärl i Sverige. En av de äldsta snibbskålarna som har kunnat dateras är från 1500-talet och kommer från gården Stora Dala i Västergötland.
De finns också i Norge men är annars vanligast i Sverige där de flesta kommer från de södra delarna av landet. Man vet att det tillverkades snibbskålar av svarvarskrået i Vadstena. I en skål har denna inskription hittats:
“Dänna skåhl är färgat i Wadstena stadh efter hon giör mig lustigh och gladh thet mig alltidh är till behagh.“