Meny
En paxtavla i valrossbete från medeltiden

Medeltida relieftavla funnen vid toalettbygge

I den medeltida kyrkan i Lönsås, Motala, skulle en toalett byggas under slutet av 1990-talet. I samband med detta gjordes en arkeologisk utgrävning och en märklig liten tavla föreställande Jesus på korset hittades.

Den är tillverkad av en valrossbete med rester av guld. Den inristade texten innehåller både latinska bokstäver och runor. Det står: Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, vilket betyder Jesus från Nasaret, judarnas konung.

Paxtavlan är från början av 1300-talet. Hur den hamnade där den hittades är svårt att veta. Kanske fick den följa med när en präst begravdes för att 700 år senare fick komma upp i ljuset igen.

Illustration som visar hur en präst kysser en paxtavla, av Richard Holmberg
Illustration av präst som kysser paxtavla. Av Richard Holmgren

Vad är en paxtavla?

Paxtavlor användes vid en del av den medeltida mässan som kallas för fridskyssen. Tavlan kysstes som en symbol för kärleken till den nästa och skickades sedan vidare för att kyssas av nästa person, runt i församlingen. Ordet pax är latin och betyder frid, eller fred.

Paxtavlan i rummet är den enda som hittats i Sverige. Tidigare fanns de bara nämnda i skriftliga källor. Ibland är de med i listor över föremål som togs bort från kyrkorna efter reformationen på 1500-talet.

Visste du att?

Det finns en sägen om en kung (ibland prins) Löndevåld som uppförde en stad, Löndevåldsås, på platsen där Lönsås kyrka ligger idag. Det sägs att kungen begravdes under en sten i vapenhuset i kyrkan.

Vid utgrävningen 1998 hittades också ett skelett från en man som begravts under kyrkgolvet någon gång mellan år 1240-1390. Kan sägnen om kungen ha varit sann?

Tillbaka till översikten