Knackade bilder
På stenblocket syns två människofigurer med sköldar och höjda spjut. Höjer de spjuten som en hälsning eller är det en bild av en strid? Om du tittar riktigt nära kan du se märken efter de knackstenar som användes för att skapa bilderna för nästan tretusen år sedan.
Från berghäll till museiföremål
Vid Fiskeby i Norrköping skulle Bråvalla Flygflottilj (F13) på 1950-talet bygga ut en landningsbana. En berghäll med hällristningar låg i vägen för bygget. Hällen sprängdes bort, men stenblocket med hällristningar kunde räddas.
På 1990-talet flyttades blocket till ett museum vid Himmelstalund, denna gång med hjälp av en helikopter! Nu har stenblocket fått flytta in här på Östergötlands museum något vi är väldigt glada för eftersom vi kan visa de spännande bilderna på stenen tillsammans med föremål från samma tid.
Kanske tillhörde något av föremålen här i rummet människor som såg de här bilderna när de var helt nygjorda?
Kort om hällristningar
Hällristningar kallas de bilder och symboler som knackats in i berghällar. Trots att de kallas ristningar är de skapade genom att man knackat in figurerna med hjälp av en sten. De som hittas dateras till bronsåldern (1700-500 f.v.t.).
Några hällristningslokaler i Östergötland är:
- Himmelstalundsområdet väster om Norrköping (plus några platser på Vikbolandet).
- Gärstad utanför Linköping.
- Hästholmen vid Vättern.
Vanliga motiv är skeppsfigurer, djur, fotsulor, människor, cirkelfigurer och vapen. Allra vanligast är skålgropar som finns både under bronsålder och järnålder.
Visste du att
I Östergötland finns det tusentals kända hällristningsfigurer, men det upptäcks fortfarande nya. Förutom de föreställande bilderna finns många motiv som vi inte känner igen eller vet hur de ska tolkas.
Föremålet är ett inlån Norrköpings stadsmuseum.