Från gravfält till fjärrvärmeverk
Idag är Gärstadverken en plats vid E4:an utanför Linköping där sopor blir fjärrvärme. Om vi backar cirka 2 000 år tillbaka i tiden fanns här ett gravfält. Det låg placerat på en höjd i anslutning till Roxen vars vattennivå var högre än idag. Sjöns strandlinje sträckte sig längre in mot Linköping.
Arkeologiska undersökningar har visat att samtliga gravar var brandgravar vilket innebär att de döda har bränts. Därefter placerades de brända benen i en keramikurna som grävdes ned. Spår efter ogräs och ängsväxter i gravarna vittnar om att de flesta begravts under sommarhalvåret. Brandgravar av olika typer var det vanligaste under järnåldern, men skelettgravar fanns också under samma period.
Vid gravfältet återfanns många föremål i gravarna, vilket är ovanligt för den här perioden. Förutom föremål fanns skärvor från nästan 42 kg keramik och spår från mat och dryck. Bland de mest spektakulära fynden är flera keltiska kulhalsringar, en typ av halssmycke i brons.
Kort om gravfältet
Ett av de största undersökta gravfälten i landet från förromersk järnålder (500 f Kr-0) med närmare 500 undersökta gravar. Ligger vid Gärstad i Linköping.
Bland fynden på gravfältet fanns sju så kallade kulhalsringar vilket utgör en unik samling i Sverige. Flera av gravfynden visar spår från en befolkning med hög social status.
Kort om kvinnograven
I graven var urnan centralt placerad. Undersökningar visar att mat bränts i en offerhandling och därefter lagts i urnan med kvinnan. På var sida om urnan fanns ett tvådelat bikärl* placerat.
Fynd vi visar:
- Förkolnade klumpar av bröd eller gröt.
- Förkolnade fröer från åkervinda, våtarv, viol, rot och örtfragment.
- Förkolnade fröer från skalkorn, under förstoringsglas.
- Förkolnade fragment av rotknöl från brudbröd.
- Förkolnade fröer från vete.
- Förkolnade fragment av fröer och rotknölar från knylhavre.
- Armring, spiralvriden av brons.
- Bälteshakar, nitar och remändesbeslag* av brons.
- Bikärl, keramikskål som använts som lock till gravurnan.
- Trekantsfibula* av brons.
- Spiral, fragment av brons.
- Nål av järn.
- Keramikkärl, gravurna.
- Kvinnans kremerade ben.
*Bikärl kallas de små koppar av tunt gods som lagts bredvid gravurna i flera av gravarna. I några av dem fanns spår av mat.
** Fibula kallas en typ av dräktspänne som bars under brons- och järnålder.
*** Remändesbeslag kallas den lilla del som sitter i änden på en rem eller ett bälte som skydd och dekoration.
Föremålen är inlånade från Historiska museet, Statens historiska museer.