Meny
Ett foto från utgrävning av en domarring i Abbetorp
Utgrävning av en domarring, en av alla gravtyper som hittades på gravfältet i Abbetorp. Foto: Arkeologerna, Statens historiska museer.

Nya vägar leder till nya fynd

Många arkeologiska undersökningar påbörjas i samband med vägbyggen, så var också fallet när det 80 000 kvadratmeter stora området vid Abbetorp kom att undersökas mellan 1997–1998.

Området var rikt på stensträngar och spår från odling och arkeologerna kom att upptäcka rester från såväl boplatser som en kultplats och ett gravfält (där hittades också spännet som finns i en egen monter här i rummet).

Snartemobägare funna på rikt gravfält

Gravfältet bestod av en mängd olika gravtyper. Det var 13 stensättningar med olika former: en domarring, en rest sten, en blockgrav och tre flatmarksgravar. Ett tjugotal gravar från yngre romersk järnålder, folkvandringstid och vendeltid grävdes fram.

Vid utgrävningen av gravfältet skulle det visa sig att det innehöll en mängd olika fynd. I sex av de 24 gravgömmorna fanns delar av gula och gröna glasbägare. I tre av gravarna har det konstaterats att det är så kallade Snartemobägare, en slags glasbägare på fot. Bägarens hals är dekorerad med pålagda, horisontella spiraltrådar och buken med lodräta öglor.

Även djurben hittades på gravfältet, bland annat en hel häst som lagts på ett bål. Fynden vittnar om att det är ett gravfält som hört till en rikare gård. Mest verkar det ha använts under folkvandringstiden, 400–550-talet. 

En hornformad bägare i glas med dekor i form av spiraler och öglor. Med blågröna färger i dekoren. Från Järnålden
I Abbetorp hittades bara fragment från Snartemobägare, bilden visar ett fynd från Östervarv i Motala, kanske såg de ut så när de var hela. Foto: Åhlin, Christer, Historiska museet/Statens historiska museer (CC BY 4.0).

Kort om gravfältet

Gravfältet hittades i anslutning till en boplats, en offerplats, stensträngar och fossil åkermark vid Abbetorp, söder om Väderstad, Mjölby.

Fynd vi ställer ut

  • Dräktspänne, korsformig fibula, av brons. Från en kvinnograv.
  • Guldring från en brandgrav för en man, i en domarring. 
  • Delvis smälta glasfragment från en snartemobägare. Hittades i samma grav som ringen.

 

Exempel på övriga fynd

  • Brända ben.
  • Keramik.
  • Harts*.
  • Slagg**.
  • Glaspärlor.
  • Fibulor***.
  • Glasskärvor.
  • Djurben.

 

* Harts tillverkades genom att bränna björknäver och utvinna en klibbig massa som användes för att täta exempelvis kärl.

** Slagg uppstår som en restprodukt vid bearbetning av olika material, till exempel vid järnframställning.

*** Fibula kallas en typ av dräktspänne som bars under brons- och järnålder. En typ av nålhållare med samma funktion som en säkerhetsnål.

Olika fynd som hittats vid arkeologisk utgrävning, bland annat en ring, ihopsmält glasfragment och ett kors.
Smälta glasfragment från snartemobägare, en guldring och en korsformad fibula.

Tillbaka till översikten