Abbetorp i Mjölby kommun, försommaren 1998
-Är det här något? På spaden som sträcktes fram mot oss låg ett blänkande föremål som inte såg ut som något vi hittat tidigare på utgrävningen. Arkeologerna blev först helt tysta. Men sen blev det allt annat än tyst.
- Stoppa grävmaskinen! Stå still, rör er inte! Kolla så ni inte står på något!
När vi sträckte oss fram för att studera föremålet såg vi att det var ett dräktspänne i silver och guld med ett märkligt, vindlande mönster. Vid närmare granskning kunde vi se fågelhuvuden med ögon och näbbar som klängde sig fast på spännets kanter. Längst ned stirrade ett ansikte med två ögon stint på oss från en tid för länge, länge sedan.
En sak var säker. Det här tillfället skulle ingen av oss arkeologer någonsin att glömma.
- Per Nilsson, arkeolog på utgrävningen vid Abbetorp
Kort om spännet
Spännet är ett så kallat reliefspänne från folkvandringstiden (ca 500-tal). Det användes för att hålla ihop klädedräkten.
Spännet hittades vid en utgrävning inför ett motorvägsbygge vid Abbetorp utanför Väderstad, Mjölby. Troligen kommer det från en grav.
Detaljer
Spännet är tillverkat i silver, förgyllt och försett med nielloinläggningar* och dekorerat med djurornamentik.
På sidoflikarna finns fågelhuvuden med ögon och näbbar och på nålhållaren finns en rovfågel, kanske en örn. Längst ned syns ett ansikte med två ögon.
*Niello är ett sätt att dekorera silverföremål genom att ett mönster fylls med en svart färgmassa
Visste du att?
Spännet är ett praktexempel på djurornamentik från yngre järnåldern. Den här typen av spännen bars av mäktiga kvinnor under folkvandringstiden och de hittas ofta på platser med kopplingar till makt och kult.
Titta nära och se om du kan hitta alla olika delar av djur på spännet.