Viljans värld
I denna lekutställning får barnen upptäcka små miniatyrvärldar och ta del av fina saker ur Viljans (museets) samlingar. Här finns plats för bus och stoj, ett rymdskepp som man kan göra tidsresor i, en myrstack som man åka rutschkana från och inuti den finns en stenåldersbosättning!
Utgångspunkt för Viljans värld är det östgötska landskapet med dess natur och kultur. Här finns spår av både människor och djur, från förr och nu, bland annat flera riktiga forntida föremål. Att leka med proportioner och perspektiv är ett spännande sätt att se världen på nytt, och i Viljans värld kan saker som vanligen är små blir stora och tvärtom.
Vätten Viljan är ett litet naturväsen som mest är osynlig. Viljan har inte riktigt koll på historisk kronologi och blandar därför saker från olika århundraden och platser fritt efter behag.
Viljans värld går att besöka med sin klass eller barngrupp på egen hand innan museet öppnar, mellan kl. 9.00-10.00 tisdag-fredag.
Passar: Förskolor eller anpassad skola
Längd: Max 60 min
Pris: Gratis för grupper på egen hand (förbokning krävs)
Sinnen och känslor
Upplev konsten i Verkligheter med hjälp av sinnen och känslor. Hur låter en målning av en storm vid havet? Går det se hur det känns att stå på stranden? Kan färg beskriva en känsla och hur känns ett sorgligt motiv i kroppen? Varför inte prova att balansera som flickan i bilden!
Under visningen använder vi våra sinnen och känslor som glädje, ilska, förvåning, empati, skam och lycka. Kan vi se känslorna på utsidan och hur känns de inuti?
Visningen kan förlängas med ett skapandepass i Ateljé Rut, anpassat efter ålder och förmåga. Vi målar med fokus på känslotillstånd eller formar i lera.
Passar: F-klass-åk 6
Längd: Visning: 40 min, Visning och workshop: 90 min
Pris: Visning: 700 kr, Visning och workshop: 1500 kr
För- och grundskolor i Linköpings kommun har möjlighet att boka programmet utan kostnad inom ramen för kulturgarantin, läs mer och boka via Kulturportalen!
Bergsgraven
En grav från stenåldern
I den kulturhistoriska utställning Vägen hit samlas vi kring Bergsgraven, en välbevarad stenåldersgrav som hittades när Bergsrondellen i Linköping byggdes på 1950-talet. Vad vet vi egentligen om livet för tusentals år sedan? Hur vet vi det vi vet?
Med utgångspunkt från gravens individer och föremål samtalar vi om hur livet kan ha sett ut här i trakten för 4 500 år sedan och vad olika källor kan berätta. Visningen anpassas efter årskurs utifrån läroplanen i historia.
Passar: Åk 3-9
Längd: 60 min
Pris: 700 kr
För- och grundskolor i Linköpings kommun har möjlighet att boka programmet utan kostnad inom ramen för kulturgarantin, läs mer och boka via Kulturportalen!
Bilder och ord
Utforska konstens spännande värld genom att själv sätta ord på bildernas berättelse. I konstutställningen Verkligheter varvas besöket med gemensamma samtal och enskilt skrivande utifrån en eller flera bilder och presentationer. Besöket kan också förlängas med ett besök i vår ateljé där samtal och skrivande mynnar ut i ett eget konstverk.
Programmet anpassas efter ålder och förmåga, efter önskemål.
Passar: Åk 3-9
Längd: Visning: 40 min, Visning och workshop: 90 min
Pris: Visning: 700 kr, Visning och workshop: 1500 kr
För- och grundskolor i Linköpings kommun har möjlighet att boka programmet utan kostnad inom ramen för kulturgarantin, läs mer och boka via Kulturportalen!
Människor
I konsten möter vi bilder av människor från olika tider och med olika livsvillkor. Vi lär oss att reflektera och upptäcka hur människor levde och tänkte förr jämfört med oss idag.
Vad kan ni ha gemensamt med en ung kvinna och man för 200 år sedan? Vilka skönhetsideal, förväntningar, normer och maktstrukturer fanns då och finns nu? Hur klarade man sig utan kamera? Vad hade man miniatyrporträtt till? Kan fötter vara ett porträtt?
Kombinera visningen med skapande av porträtt genom lera eller måleri!
Passar: Åk 7-9 och gymnasiet.
Längd: Visning: 40 min, Visning och skapande 90 min
Pris: Visning 700 kr, Visning och skapande: 1500 kr
För- och grundskolor i Linköpings kommun har möjlighet att boka programmet utan kostnad inom ramen för kulturgarantin, läs mer och boka via Kulturportalen!
Konstens berättelser
Utifrån konsten i Verkligheter pratar vi om olikheter och likheter med vår tids människor. Vilka ideal, normer och strukturer kan vi upptäcka? Vi beskriver, analyserar och diskuterar öppet vad vi ser och upplever.
Vad berättar den äldre konsten? På vilket sätt känns den annorlunda och vad är tidlöst? Vilka ideal, normer och strukturer kan vi upptäcka? Hur har konstnärer avbildat religiös konst?
Programmet kan förlängas med skapande i vår ateljé. Vi tar med oss ett minne från utställningen och gör en egen tolkning i måleri eller lera.
Passar: SFI och SVA-elever
Längd: Visning: 40 min, Visning och skapande: 90 min
Pris: Visning: 700 kr, Visning + skapande: 1500 kr
Förintelsens minnesdag
I och med Förintelsens minnesdag bjuder Östergötlands museum in till ett föredrag där du får veta mer om de samhällsströmningar, idéer och ideologier som ledde fram till de fruktansvärda brott som begicks under Förintelsen och Andra världskriget. Föredraget tar sin utgångspunkt i nazismens Tyskland men gör även utblickar och jämförelser med andra delar av världen, däribland Sverige åren runt Andra världskriget fram till vår egen tid. Vilket ansvar har vi som individer att förebygga att antidemokratiska och rasistiska ideologier sprids i vårt samhälle?
Föredraget hålls för årskurs 9 och gymnasieelever av museets forskningsledare Björn Ivarsson Lilieblad. Boka din plats med ett mejl till boka@ostergotlandsmuseum.se, senast den 23 januari.
- När: Tisdag 28 januari 2024, kl. 10.00 och 13.00.
- Var: Wallenbergsalen, Östergötlands museum.
- Målgrupp: Årskurs 9 och gymnasiet.
- Kostnad: 700 kr per klass.
- Längd: Föreläsningen är cirka 45 minuter.
Motstånd – Still Dick av Elisabeth Ubbe
23/10 2024 – 2/3 2025
Elisabeth Ubbe är barnmorska och prisbelönad fotojournalist som i sin utställning Still Dick – Motstånd tar upp det aktuella samhällsfenomenet dick pics som innebär att män oinbjudet skickar bilder på sina könsorgan till ofrivilliga mottagare. Utställningen består av fotografier i form av stilleben, porträtt och installationer där manliga könsorgan placerats i oväntade konstellationer.
Läs mer om utställningen här!
Vi bjuder in elever och lärare till en visning av utställningen och samtal kring fenomenet dick pics, samtycke, jämställdhet, könsmaktsordning, feminism och att förmedla åsikter genom konst och fotobilder.
Du som lärare kan förbereda eleverna på ämnet innan besöket och förhoppningsvis utmynnar det i vidare samtal efter besöket. Förslag på frågor som kan besvaras delvis anonymt:
- Har du fått eller skickat dick pics? Hur reagerade du som mottog en bild?
- Vad innebär samtycke?
- Vet du att det är olagligt att skicka dick pics utan samtycke?
- Varför tror du att man skickar dick pics?
- Känner du till andra exempel på aktivism genom konst?
I Skolverkets läroplan för gymnasiet för ämnet Sexualitet, samtycke och relationer (från 2022) finns flera viktiga punkter som kan ligga till grund för samtal kring utställningen, bl.a. betydelsen av samtycke, kunskaper om maktstrukturer kopplade till kön, utveckla elevers kritiska förhållningsätt till framställningar av relationer och sexualitet i olika medier och sammanhang, bl.a. i pornografi.
Passar: Högstadiet och gymnasiet.
Längd: Visning + samtal 60 min.
Pris: 700 kr.