
Om Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland anordnar kulturarvsdagar, kunskapshöjande insatser, aktiviteter och föredrag. Detta är bra tillfällen att bevandra sig, knyta kontakter och starta samarbeten.
Här kan du läsa nyhetsbrevet för våren 2025.
Vill du få inbjudningar och information från Kulturarv Östergötland? Anmäl din mejladress till Karolina Hallstedt nedan. Du är också välkommen att komma med önskemål om kommande teman och programpunkter!
Karolina Hallstedt
Vik. verksamhetsutvecklare Kulturarv Östergötland
013 - 23 03 33
karolina.hallstedt@ostergotlandsmuseum.se

Kulturarvsdagen våren 2025
Tema: Byggnadsvård; om att vårda och bevara kulturarvets byggnader.
När: Fredag 25 april 2025 kl. 9.30–ca kl. 16.00.
Var: Löfstad slott, Gästabudssalen.
Pris: 300 kr för konferens, lunch och fika.
Klicka här för att anmäla dig.
Sista anmälningsdag: 20 april. Antalet platser är begränsade – först till kvarn. Anmälan är bindande men inte personlig.
Snart är det dags för vårens kulturarvsdag! I år firas Byggnadsvårdsåret 50 år – och temat för vårens kulturarvsdag är byggnadsvård! Det blir en rik blandning av visningar och föredrag, allt på vackra Löfstad slott utanför Norrköping.
Se programmet nedan. Med reservation för ändringar.
Kulturarvsdagen arrangeras av Kulturarv Östergötland, Löfstad slott och Östergötlands museum.
Program Kulturarvsdagen
9.30: Fika och mingel.
10.00: Kulturarv Östergötland och Löfstad slott hälsar välkommen.
10.15: Kulturmiljöer – möjligheter och skyldigheter
Ansvaret för kulturarvet delas av oss alla. Med stöd i olika lagar kan kulturarvet skyddas mot förvanskning och miljöer anpassas vid exploatering. Länsstyrelsen bidrar med antikvarisk kompetens både i samhällsplanering och vid bevarandeinsatser av privata fastighetsägare. Hör mer om vilka lagar som styr kulturmiljöarbetet och få tips för en lyckad förvaltning av kulturmiljöer. Elisabeth Lagvik och Lina Nyvaller, byggnadsantikvarier från Länsstyrelsen Östergötland, berättar.
10.45-11.00 Paus
11.00: Kökets kulturarv – vad är värt att bevara?
Gustav Bergström, skribent, förläsare och författare, pratar om kökets historia, från slutet av 1800-talet fram till 1970-talet. Livet i köket, köksplanering och den tekniska utvecklingen är saker som avhandlas. Avslutningsvis blir det också en del konkreta tips på hur ett äldre kök kan bevaras och varför det är en dålig idé att förpassa dem till tippen. Gustav Bergström föreläser och skriver om arkitektur, byggnadsvård och hållbarhet och driver instagramkontot Rävjägarn. 2017 utsåg Svenska Byggnadsvårdsföreningen honom till Årets byggnadsvårdare och 2022 korades han till Årets miljösvensk av tidningen Fokus.

12.00–13.00 Lunch på Värdshuset Löfstad slott
13.00: Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 50 år i byggnadsvårdens tjänst
Svenska Byggnadsvårdsföreningen har sedan 1975 arbetat för att bevara byggnader och kulturmiljöer. Helena Sandekull, arkitekt och länsombud, gästar och berättar om organisationens arbete centralt och lokalt. På vilka sätt kan föreningen bistå i bevarandet av kulturarvet?
13.30: Att sprida kunskap om praktisk byggnadsvård
Slöjd & Byggnadsvård är ett regionalt byggnadsvårdscentrum som är beläget vid Nääs slott utanför Göteborg. Här anordnas olika aktiviteter så som kurser, föreläsningar, workshops och utställningar, både på plats och digitalt. Kristina de Rooij, antikvarie, gästar och berättar om tankarna bakom verksamheten. Hur arbetar man för att sprida kunskap om byggnadsvård?

14.00: Ny värme i gamla rum – om värmeprojektet på Löfstad
Under 2024 genomfördes ett omfattande projekt där ett helt nytt värmesystem installerades på Löfstad slott. Klara Johansson, byggnadsantikvarie från Östergötlands museum, berättar om museets insatser och om hur man har införlivat moderna lösningar i den kulturhistoriska slottsmiljön.
Eftermiddagspass 14.30–cirka 16.00: Visningar och eftermiddagsfika
Under eftermiddagens sista del delar vi upp oss i mindre grupper och tittar närmare på det nyinstallerade värmesystemet på Löfstad slott. Vad har projektet inneburit för byggnaden – från parad- och gästvåningen ner till köks- och källarvåningen? Här serveras också eftermiddagsfika på Värdshuset.
Ca 16.00 Slut
OBS! Under visningarna kommer vi att röra oss mellan olika våningsplan i slottet. Observera att tillgängligheten inne i slottet kan vara begränsad och att trappor förekommer.

Introduktionskurs i utställningsproduktion
Är ni intresserade av att göra en utställning? Har ni redan utställningar men skulle behöva tips och förslag på vad som är bra att tänka på när man ställer ut och förmedlar en berättelse eller föremål? Välkommen till en gratis introduktionskurs för alla kulturaktörer i Östergötland som är intresserade av och nyfikna på att ställa ut. Träffen består av en presentation i grunderna kring hur man kan jobba med utställningar samt en workshop. Ni får även med er ett häfte med checklistor och tips hem. Kurstillfällena äger rum på olika platser runtom i Östergötland. Just nu finns inget nytt datum inplanerat, men...
Är du intresserad av att ha kursen hos dig? Kontakta Karolina Hallstedt, verksamhetsutvecklare Kulturarv Östergötland, på 013–23 03 33 eller karolina.hallstedt@ostergotlandsmuseum.se.