Gå till huvudinnehållet Gå till sidfoten
Meny
Bonnkapälle spelar  utomhus, grönt gräs och sommarmoln

FESTLIGHETER I TVÅ DAGAR:

En helt ny museiupplevelse

Första invigningsdagen, lördag 14 maj, inleds med musik av Bonnkapälle och kl 11 börjar invigningsceremonin vid museets entré. Vi får möta flera glada talare och njuta av musik med Östgöta brasskvintett. Därefter öppnas dörrarna till en ny och spännande museiupplevelse!

Under dagen avlöser aktiviteterna varandra – här finns något för alla, för stora som små. Flera utställningar invigs, det blir workshops och guidade visningar av varierande och inspirerande slag. 

Hela programmet

Genrebild Österlandets skatter

Österlandets skatter återöppnar

Vi återöppnar även Österlandets skatter, en utställning om samlande liksom Viljans värld, vår spännande upplevelsemiljö för barnfamiljer.

Framåt aftonen presenterar klubb John Doe Hannes i Wallenbergsalen. Hannes är en duo bestående av singer/songwritern Hannes Jonsson och producenten Tom White, som beskriver sin musik som ”natt i en stad, mörker med strimmor av ljus från bilar, bussar och hus".

Invigningens andra dag, söndag 15 maj, försöker konstnären Stina Opitz och före detta Passagenchefen Christer Fällman svara på frågan om hur man utmanar ett mästerverk och journalisten Ulrika Knutson föreläser om kvinnlig rösträtt. 

En monter med stol, tavla m m i den kulturhistoriska utställningen Vägen hit

Vägen hit

Vår nya kulturhistoriska utställning ”Vägen hit” är en resa tillbaka i tiden, där besökaren börjar resan i nutiden och sedan vandrar tillbaka 11 000 år i tiden, till när inlandsisens smälte.

”Vägen hit” består av elva rum. Varje rum representerar en historisk epok och har en egen design som skapats för att spegla just den tiden.

Utgångspunkten är Östergötland och det östgötska landskapet. I ”Vägen hit” kommer förstås Bergsgraven att vara en central del. Ett universalur från Horn kommer att vara en av sevärdheterna.

Fri entré under invigningshelgen.

Museets konstavdelning med två målningar en bit in i bilden.

Verkligheter

I den nya konstutställningen "Verkligheter" utforskar vi hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst.

– Med den nya konstutställningen vill vi förtrolla och inspirera våra besökare, säger konstintendent Melanie Klein.

Besökarna får se olika rum med till exempel porträtt- och landskapscollage, fotografi i Östergötland, skandinaviska konstnärer samt bilder av manlig makt och deras motpositioner.

Fri entré under invigningshelgen.

En brun barnkänga i skinn utan snören

UR PROGRAMMET 

LÖRDAG 14 MAJ

Vad ska museet samla in i framtiden?

Har du idéer om vilket föremål som du tycker representerar Östergötland i nutid? Under invigningshelgen kommer museets föremålsantikvarier ha förslagslådan öppen.

Du kan lämna förslag hela lördagen och söndagen, och kl 12-14 & kl 15-17 på lördagen finns vi även på plats vid förslagslådan, som du hittar i anslutning till utställningen Vägen hit. 

OBS! Ta inte med några föremål till museet, förslagen lämnas skriftligen.

Interiör i Östergötlands museums huvudbyggnad i Linköping, byggd 1939 i funktionalistisk stil.

Minivisningar i hela museet

Under lördagen har du chansen att träffa flera av museets anställda som berättar om just sina favoriter på olika platser i vårt stora museum.

Kom med på en kort men maxad minivisning, här kan du få se något du kanske inte väntade dig.

Var och när? – Se skyltar på plats i museet!

Gratis.

Konstintendent Melanie Klein framför en målning i grönt, svart och vitt, i konstutställningen

Vad vill du veta om våra nya utställningar?

Hur gjorde ni urvalet? Vad var svårast att bygga? Vad får jag inte missa?

Passa på att ställa dina egna frågor direkt till de medarbetare som ingått i projektgrupperna som arbetat med de nya utställningarna "Verkligheter" (konstutställningen) och "Vägen hit" (kulturhistoriska utställningen).

Du träffar dem på plats i respektive utställning lördag 14 maj.

Var och när? – I "Vägen hit" och "Verkligheter", se skyltar på plats i museet för tider.

Gratis.

Conny the Con Man

Lördag 14 maj kl 10.30

Med fantastiska artister som våghalsen Günther von Heinz II, ballerinan Brigitte Bidét och den superstarke Sergeij Despotin besöker varietéartisten Conny the Con Man vår invigning med den bästa loppcirkusen norr om Sydpolen, söder om Nordpolen och på polerna!

Både lopp- och fakirkonster utlovas i vår museipark, medan du väntar på att museets ska öppna dörrarna!

Lopporna är så små att de knappt ens finns, men de har ändå dresserats att lyfta vikter, gå på lina och bli skjutna ur kanoner. Svärd, nålar, eld, råttfällor, krossat glas, häftpistol och luftgevär är delar av den underliga rekvisitan som fakiren brukar ha med sig...

Plats: Utanför museet.

Gratis.

Museet exteriört

Lek och pyssel i parken

Lördag 14 maj kl 10.30

Vill du bygga en guppande båt? Varför inte utmana någon på kägelspel eller blåsa stora såpbubblor?

Vi låter båtarna glida fram i konstverket Bäcken på museets framsida och kanske kommer varietéartisten Conny the Con Man förbi och visar sina konster. 

Plats: Museiparken.

Gratis.

Datorinnovationer i Östergötland

Lördag 14 maj och söndag 15 maj kl 11-16

Under invigningshelgen kan du träffa vår datorhistoriska samlings trognaste förkämpar: Datasaabs vänner. De har under många år arbetat för att lyfta den historiska datatekniken från 1950-talet och framåt, framförallt med fokus på Linköping och Östergötland.

Flera av deras innovationer finns i vår samling och under invigningshelgen får du chansen att se exempel på dessa och ta del av den kunskapsskatt Datasaabs vänner besitter.

Plats: Teschsviten.

Gratis.

En arkeolog i full färd med att dokumentera något under en arkeologisk utgrävning i lerig, stenig grop.

En titt i arkeologens verktygslåda

Lördag 14 maj kl 11-17

Museets arkeologer visar upp sina verktyg och svarar på frågor som: Hur ofta använder man pensel? Hur låter det i en metalldetektor? Vad är en totalstation?

De svarar också på frågan ”vad är det finaste du hittat?”

Plats: utanför ateljé Rut.

Gratis.

Upptäck museets nya arkiv och bibliotek!

Lördag 14 maj kl 11.30-19.30

Innehållet i museets arkiv och bibliotek har byggts upp under nästan 100 år. Där finns handlingar från 1600-tal och framåt som berättar om Östergötlands kulturarv och när museet åter öppnar har du chans att besöka denna skattkista!

Vårt nya arkiv och bibliotek ryms i helt nyrenoverade och tillgängliga lokaler. Där håller vi öppet under nästan hela lördagen, passa på att hälsa på!

Du når arkivet via hissen vid ateljé Rut.

Gratis.

Ett brädspel med penna, papper och tärning intill

Skapa ditt eget spel

Lördag 14 maj kl 11.30-16.00

Hitta på och skapa spel tillsammans med oss! Gör en egen variant på Fia med knuff eller kanske tre i rad? 

Vi dukar upp med spännande material och redskap för att du ska kunna skapa just ditt drömspel! 

Plats: Ateljé Rut.

Gratis.

Moped tillhörande utställning Mopeden

Färg, form & mopeddesign

Lördag 14 maj kl 12

Tillsammans med konstnären Michael Vågsten ses vi i utställningen ”Mopeden – en svensk designhistoria” i Westmanhallen. Vi hämtar inspiration bland färger, form, design och mönster för att sedan samlas i ett av våra nya konferensrum för en teckningsworkshop där du får skapa dina egna verk.

Hämta din biljett i receptionen, endast begränsat antal, först till kvarn! Arrangeras i samarbete med Medborgarskolan.

Plats: Vi ses i Westmanhallen.

Gratis.

 

Museiparkens senaste konstverk

Lördag 14 maj kl 13 & kl 17

Länskonstkonsulent Lena Wiklund tar dig med på en visning genom parken utanför museet och berättar om de senast tillkomna konstverken där – Bäcken av konstnärskollektivet Kultivator och Femte Elementet av Raha Rastifard.

De båda gestaltningarna, som blev klara 2020, är ett blickfång som sätter fokus på museet, konsten, leken, historien och kreativiteten. Men hur hamnade de här? Vilka är konstnärerna och hur har de tänkt kring sina skapelser? Vilka teman lyfter de olika verken?

Plats: Vi samlas vid dammen utanför entrén.

Gratis.

Konservering. Målning

Upptäck konserveringsateljén!

Lördag 14 maj kl 15

Ta en exklusiv chans att träffa våra skickliga konservatorer i deras nyrenoverade ateljé. Under tre 20-minuterspass, mellan kl 15 och 16, berättar konservatorerna om några av alla sina uppdrag.

Besökaren kan även, på nära håll, se exempel på pågående arbete. Med tanke på rummets storlek är antal platser begränsade.

Plats: Konserveringsateljén.

Fri entré.

Byggnadsvård

Träffa byggnadsantikvarierna!

Lördag 14 maj kl 15

Passa på att ställa frågor till våra byggnadsantikvarier om din lägenhet, villa, slott eller kanske koja.

Hur renoverar man bäst? Vilka material bör man använda? Och vad är det för skador på mitt hus? 

Ingen fråga är för stor eller liten! Du får en pratstund med antikvarierna som kan ge råd och tipsa vidare.

Utanför ateljé Rut.

Gratis

Interiör i Östergötlands museums huvudbyggnad i Linköping, byggd 1939 i funktionalistisk stil.

Östergötlands museum 1939

Lördag 14 maj kl 16.30-17 och kl 19-19.30

Följ med på en exklusiv visning där du kan få se fina originaldelar och upptäcka detaljer från då museet stod färdigt 1939. Vad är original och vad är nytt?

Museets byggnadsantikvarier låter dig upptäcka valda delar inne i museibyggnaden. Ingen förbokning, först till kvarn gäller.

Biljett hämtas i receptionen där vi också samlas.

Gratis.

	Skisser inför byggnationen av museibyggnaden i Linköping 1939

Inspirationsvisning arkiv och bibliotek

Lördag 14 maj kl 15.30-16

Under lördagen har museets nya arkiv och bibliotek öppet under större delen av dagen och vid ett exklusivt tillfälle finns möjlighet att ta del av en inspirerande visning av ett urval av allt spännande material som ryms i den nyrenoverade lokalen.

Det är begränsat antal platser till visningen med tanke på lokalens storlek, så hämta en biljett i receptionen för att vara säker på att få plats!

Plats: Arkiv och bibliotek, nås via hissen vid ateljé Rut.

Fri entré.

Verk av Lou Gerdin Detterfelt till utställningen Nya Vågen

Ung Konst Röst visar ”Nya Vågen”

Lördag 14 maj kl 15.30-16

Ung Konst Östs ungdomsråd Ung Konst Röst visar delar av utställningen Nya vågen i museets Galleri Wåghals. Passa på att höra vad skaparna själva har att berätta om sina verk!

Utställningen kommer finnas på museet under hela sommaren. Bilden här intill visar ett verk av Lou Gerdin Detterfelt, bilden är beskuren.

Plats: Galleri Wåghals.

Fri entré.

En grupp personer från Ung Konst Röst som poserar för ett foto

Workshop med Ung Konst Röst

Lördag 14 maj kl 17-19

Kom och skapa i vår ateljé tillsammans med Ung Konst Röst (Ung Konst Östs ungdomsråd)! Testa på blindteckning och andra tekniker som används på konstutbildningar tillsammans med dem.

En lekfull prova-på-workshop för dig mellan 13 och 25 år! Kanske inspireras du av Ung Konst Östs konstutställning i Galleri Wåghals, eller vill prova på en ny rolig teknik?

Plats: Ateljé Rut

Gratis.

Två kavata flickor poserar i Maria Teschs ateljé i Linköping något år in på 1920-talet. Birgit och Inger är deras namn och de är tvillingdöttrar till bataljonsläkaren Gunnar Cars och dennes hustru Elsa. Från glasnegativ OM.TE.001577

Inspirationsföredrag fotografier

Lördag 14 maj kl 17.30

I våra arkiv och magasin finns en fantastisk samling av fotografier och glasplåtar. De representeras med exempel i den nya konstutställningen "Verkligheter" och här har du chans att ta del av en visning med museets bildarkivarie Jim Löfgren som berättar mer om fotosamlingen och porträtten i utställningen.

Begränsat antal platser så hämta en biljett i receptionen för att vara säker på att få ta del av denna spännande visning!

Plats: Konstutställningen "Verkligheter", rum 4.

Fri entré.

Med hjälp av kameror låter Annie Tådne föremål i olika material och former scannas för att sedan översätts till ljud.

Liveperformance med Annie Tådne

Lördag 14 maj kl 18.30

Annie Tådne vill i sitt skapande utmana traditionella former för konst, musik och teknologi genom att förvränga vår sinnevärld. Med hjälp av kameror låter Tådne föremål i olika material och former scannas för att sedan översätts till ljud.

Missa inte denna installation som förvränger vår sinnevärld och låter vardagliga föremål återfödas i ny tappning!

Plats: Teschsviten.

Fri entré.

Krokiteckning i svartvitt

Kroki i Galleri Wåghals

Lördag 14 maj kl 20-21.30

När kvällen sänkt sig över museet blir Galleri Wåghals en lugn plats där du får testa på att teckna efter levande modell, det vill säga krokiteckning. Konstnär Siri Berlin handleder dig.

Genom krokiteckning övar du upp förmågan att se och uppleva form, volym, rörelse och balans i bilden. Tecknandet går relativt snabbt, och kan också fungera som grund till ett större konstverk.

När man tecknar kroki är det viktigaste att fånga kroppens form och inte lägga största fokus på detaljerna. Nybörjare såväl som erfarna tecknare är välkomna. Ta med eget tecknings-material.

Plats: Galleri Wåghals.

Gratis.

Det förlorade mästerverket Stina Opitz

UR PROGRAMMET 

SÖNDAG 15 MAJ

Att utmana ett mästerverk – lust eller lustmord?

Söndag 15 maj kl 12.45

Att bjuda in konstnärer för att göra nya konstverk i dialog med museers befintliga samlingar har blivit en trend. Att med nya verk diskutera, kritisera, problematisera, vitalisera eller celebrera äldre mästerverk har både hyllats och ifrågasatts.

Utifrån egna erfarenheter från bland annat Östergötlands museum, Vadstena slott och med ett par djupdykningar i spegeldammen vrider och vänder Christer Fällman, tidigare konstansvarig i Linköpings kommun, och konstnären Stina Opitz i ord och bild på frågan om hur man utmanar ett mästerverk.

Plats: Wallenbergsalen.

Fri entré.

Svartvit bild med Ellen Key i talarstolen omkring 1921. Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Möte på Musikaliska akademien till firande av rösträttssegern.

Rösträtt i Östergötland – föreläsning med Ulrika Knutsson

Söndag 15 maj kl 15

Journalisten och författaren Ulrika Knutson föreläser på temat rösträtt för kvinnor, fokus ligger på rösträttskvinnor i Östergötland och på Ellen Key.

Ulrika Knutson har filosofie kandidatexamen i litteraturvetenskap, estetik, nordiska språk, filmvetenskap och engelska. Hon har bland annat varit kulturredaktör på tidningen Månadsjournalen,  gästprofessor vid journalistik- och media-utbildningen vid Göteborgs universitet och ordförande för Publicistklubben. 

Plats: Wallenbergsalen.

Fri entré.