Meny
Utgrävningsstart vid Klinga. Arkeologerna Moa Gillberg och Mats Magnusson.
Efter att matjorden skalats av markerar arkeologerna Moa Gillberg och Mats Magnusson ut de spår i marken som ska undersökas.

Arkeologerna Mats Magnusson och Moa Gillberg stiger ner från byggbaracken efter förmiddagskaffet. Temperaturen är mild men den fuktiga luften och gråa himlen hintar om att regn kan vara i annalkande. Det är trots allt en bra väderlek att arbeta i, bättre än stekande solsken. Vi befinner oss mitt emellan E4:an och ett industriområde, vid trafikplats Klinga några kilometer utanför Norrköping. Här grävs det för fullt; en grävmaskinist skalar av den så kallade matjorden – det yttersta jordlagret – och tippar över den i ett släp bakom en traktor som i sin tur kör undan den till en depå en liten bit bort. Jorden tas bort decimeter efter decimeter för att få fram de förhistoriska lämningarna. Igår hade arkeologerna från Östergötlands museum sin första utgrävningsdag. Det dröjde inte länge förrän flera mörka märken uppenbarade sig. Det är rester från stolphål och gamla eldstäder, så kallade härdar.

Malstenslöpare, fynd vid Klinga 2025.
Det första fyndet – en malstenslöpare. Foto: Moa Gillberg.

Moa Gillberg berättar att de även hittat utgrävningens första fynd:

– Det är en malstenslöpare, det vill säga en rund sten som användes för att mala och mortla råvaror.

Vid en förundersökning gjord av Stiftelsen Kulturmiljövård för några år sedan har man här hittat en mängd lämningar i form av bland annat eldstäder, gropar, stolphål efter stolpburna byggnader, delar av keramikkärl, vävtyngder från vävstolar och djurben från hushållsavfall. Resultaten från undersökningen visar på en datering till 300 f.Kr–500 e.Kr, d.v.s. äldre järnålder och en bit in i yngre järnålder. Det är två från varandra avskilda områden om totalt 17 600 kvadratmeter som ska slutundersökas vilket innebär att arkeologerna dokumenterar och tar bort fornlämningarna.

Utgrävningsstart vid Klinga.
Ett utmarkerat förmodat stolphål med stenskoning.

Som del av en större detaljplan planerar Norrköpings kommun för exploatering av marken och med anledning av de tidigare fynden behöver den undersökas innan dess. Arkeologer från Östergötlands museum kommer att genomföra undersökningarna sju veckor under våren.

– Den här platsen ligger på en liten höjd och man etablerade sig gärna på höjder för att det är torrare där, berättar Mats Magnusson.

Han förklarar dock att det andra området som ska undersökas, cirka hundra meter bort, är lite mer intressant då marken där inte påverkats lika mycket av plöjning genom åren.

Utgrävningsstart vid Klinga. Arkeolog Moa Gillberg.
Arkeolog Moa Gillberg följer grävskopan som skalar av matjorden, här gäller det att hålla koll på vad som dyker upp under marken.

I denna inledande fas av utgrävningen består arbetet främst av att följa grävmaskinen som skalar av matjorden och markera de ställen där man ser variationer som kan vara spår från forntid. När matjorden är borta från en del av området kommer teamet utökas från två till fyra arkeologer som ska undersöka de framtagna lämningarna närmare. Än så länge vet man inte så mycket om platsen, men i takt med att utgrävningen fortskrider erbjuds arkeologerna fler och fler ledtrådar om dess historia. Ni kommer såklart att få följa arbetet och höra om de fynd som hittas: håll utkik i våra sociala medier och här på hemsidan.

Vill du veta mer om museets arkeologiska arbete och de tjänster vi erbjuder? Läs mer här!

Text och foto: Lovis Aaröe
Publicerad: 250429

Utgrävningsstart vid Klinga.
Området som ska undersökas är totalt 17 600 kvadratmeter stort.