Meny
Takkedjan lägger nytt tak till grå ladan på Öna.

Östergötlands museum har fem museigårdar runt om i länet. En av dem är Öna, ett kulturreservat som ligger mellan Skeda Udde och Ulrika, tre mil söder om Linköping.

Öna består av fyra extremt små jordbruk i ett stenigt odlingslandskap djupt inne i skogen. Platsen representerar det Fattig-Sverige som befolkades av människor på marginalen. Det var från miljöer som denna som många valde att utvandra till Amerika i hopp om ett bättre liv.

De äldsta byggnaderna på Öna är från 1700-talet och de nyare från slutet av 1800-talet. Tegeltaket på ”grå ladan” är troligen lagt på 1950-talet och numer i dåligt skick. Senare utbytta pannor är av olika storlekar, vilket gör att de inte ligger still och att vattenläckage riskerar att skada takstolen.

Takkedjan lägger nytt tak till grå ladan på Öna.

Tack vare bidrag från Länsstyrelsen Östergötland pågår just nu ett stort arbete med att lägga om taket.

– Om takstolen blir dålig är det allvarligt, så vi är jätteglada för det här, säger Klara Johansson.

Hon är byggnadsantikvarie på Östergötlands museum och involverad i projektet för att säkerställa att byggnadens kulturvärden bibehålls. Själva arbetet utförs av Linköpingsföretaget Takkedjan. De har en diger uppgift på sitt bord när det gäller att sortera alla pannor efter storlek, modeller och skick.

– De pannor som kan återanvändas återanvänds. Befintliga gamla pannor i ok skick flyttas och läggs på det främre synliga taket. Museet har äldre pannor som kan användas i övrigt – det kommer inte att köpas in ny-nya, säger Klara Johansson.

Takkedjan lägger nytt tak till grå ladan på Öna.

Spåntak under

Under tegelpannorna är det läkt och därunder finns i sin tur ett sticketak, det vill säga en sorts spåntak, som fungerar som underlag till teglet.

– Ibland har man spåntak som det yttersta skiktet, så som kyrkspån. Men här är sticketaket är ett underlag för det egentliga taket.

Vid omläggningen har det varit givet för museet att behålla spåntaket. Det är ett dokument över ett äldre byggnadsskick, som dessutom gör viss nytta. Läkten byts däremot eftersom de måste vara hela.

Takkedjan lägger nytt tak till grå ladan på Öna.

Ett utflyktsmål

Den som besöker familjedagen Öna i körsbärsblom nu på lördag 17 maj kommer att kunna se hur arbetet fortgår, då det nya taket beräknas vara klart först i augusti. 14 juli och 28 juli arrangeras dessutom sommarvisningar, tillsammans med Önakännaren Annika Johansson.

Öna är också en plats som går att besöka på egen hand när som under året. Museet äger vissa av husen, medan andra är privata. Länsstyrelsen förvaltar kulturreservatet.

– Det är en jättefin plats. Ett trevligt utflyktsmål i sin enkelhet! säger Klara Johansson.

Takkedjan lägger nytt tak till grå ladan på Öna.

Fler museigårdar

Under året kommer fler av Östergötlands museums museigårdar få extra och välbehövlig omvårdnad. På Onkel Adamsgården i centrala Linköping ska lusthuset renoveras invändigt. På Fillinge tingshus, mellan Linköping och Åtvidaberg, ska fönstren renoveras. Och på Smedstorps dubbelgård i Ydre ska en av bodarna få ett nytt tak.

Välkommen att läsa mer om våra museigårdar genom att klicka på länkarna ovan!

Text: Jeanette Söderwall
Foto: Klara Johansson
Publicerad 250515