Meny
Museitekniker Sebastian Gustafsson.

I Westmanhallen, museets största utställningslokal, byggs det just nu väggar. Här ska sommarutställningen Johan Krouthén – Ljus i verklighetens skugga husera. De som sågar, hamrar och slipar är museiteknikerna Jonas Karlsson och Sebastian Gustafsson.

Framöver ska de också måla väggar, hänga tyger, montera skyltar, hänga målningar och ljussätta.

– Vi är generalister och behöver kunna det mesta inom utställningsproduktion, säger Sebastian Gustafsson.

Utöver det rent fysiska byggandet av utställningar – med allt vad det innebär inom exempelvis smide, måleri och snickeri – jobbar Sebastian Gustafsson mycket med programmering och ljussättning. Jonas Karlsson har i sin tur specialkunskaper inom fotografi och grafisk produktion.

Research och inköp ligger också på deras bord, likaså frågor kring flytt, transport och klimatanpassning av och kring konstverk.

Museitekniker Jonas Karlsson.

– Vi gör väldigt mycket själva, i huset. Det är smidigare och mer anpassningsbart, säger Sebastian.

 

Förverkligar idéer

Jobbet som museitekniker går i mångt och mycket ut på att förverkliga det konstnärliga teamets idéer och vara länken mellan fantasi och verklighet.

– Vi får ofta uppfinna hjulet. Man vet inte alltid hur saker ska bli i förväg. Ibland kan det vara en konstnär som vill ha en tavla upphängd och ibland kan det vara en konstnär som vill att det ska vara en tavla mitt i rummet utan att den hänger i något, säger Jonas.

De är överens om att just problemlösningen är den allra roligaste aspekten av jobbet.

– Ja, att konstruera saker och lösa uppgifter, säger Jonas.

– ”Problem” är ett positivt ord för mig, menar Sebastian.

En nyhet i Viljans värld sedan hösten 2024; en hög stubbe som också är en trädkoja.

Slutar aldrig lära

Sebastian har arbetat på Östergötlands museum sedan 2018. Dessförinnan läste han möbeldesign och jobbade med belysning och möbler på olika sätt, men även på tryckeri och som konstnär. Jonas började på museet redan 2009. Han har en bakgrund från olika hantverksyrken och utbildning inom grafisk form.

– Man tröttnar inte för det är hela tiden något nytt man gör. Varje produktion innebär något nytt och nya saker man måste lära sig, säger Jonas.

Jonas har varit väldigt involverad i museets fasta lekutställning Viljans värld och framhåller den som en av de roligaste utställningarna att jobba med. Så sent som i höstas byggde han efter egen idé det senaste tillskottet; stubben som också är en trädkoja.

– Viljans värld var ett stort projekt som också fortsätter vara i utveckling. Plus att man ser på barnen hur kul de tycker att det är, säger han.

Museitekniker Sebastian Gustafsson dammsuger i konstutställningen Verkligheter.

Vilka fler utställningar har varit extra roliga att jobba med?

– Det var kul att göra konstprojektet, säger Sebastian och syftar på den fasta konstutställningen Verkligheter, som skapades under museets stora renoverings- och förnyelseperiod 2019–2022.

– Aquanauts var kul också, särskilt ljussättningen. Det var många ljuskällor och mycket som behövde belysas, samtidigt som rummet skulle hållas mörkt, säger Sebastian och tillägger:

– Utställningsproduktionen blir väldigt rolig när man jobbar tillsammans med konstnärerna och inte bara får en beställning. Nu till Krouthén-utställningen har vi varit med i formgivningsprocessen – det blir mer ett grupparbete. Återkomsten var också väldigt rolig att jobba med på det sättet.

Museitekniker Sebastian Gustafsson och Jonas Karlsson packar upp museets nya såg.

Återbrukar material

Inom Östergötlands museums utställningsproduktion är hållbarhetstänket ständigt närvarande. Gamla skyltar blir till nya genom att även baksidan används och större skivor och podier sparas och tas till vara på i andra sammanhang.

– Man kan återbruka delar av befintliga utställningar och göra om på olika sätt till kommande. Det är mycket återbruk, berättar Jonas.

När de nyligen bytte ut den stora sågen nere i museikällarens snickeri var det också en begagnad sådan som köptes in, efter att Jonas länge hållit ögonen öppna efter en passande modell på olika köp- och säljsidor.

– Den här är nyare, bättre och mer exakt. Den är mer digital och kommer underlätta att man kan hålla samma mått, plus såga längre skivor.

Museitekniker Sebastian Gustafsson och Jonas Karlsson under bygget av utställningen om Johan Krouthén.

Stort Krouthén-bygge

Den nya sågen har kommit väl till pass i samband med Krouthén-bygget. Här handlar det om 340 kvm utställningsyta som ska fyllas med bland annat 208 kvm MDF-skivor, 284 lpm regel och 481 kvm textilier.

Den rumsliga gestaltningen ska tilltala flera sinnen och – tillsammans med ett 60-tal utvalda målningar, berättelserna om dem och konstnärens liv – bidra till att visa nya sidor av Johan Krouthéns konstnärskap.

– Det blir en utställning med somrig känsla och med mycket färg och form i rummet, summerar Sebastian Gustafsson.

Johan Krouthén – Ljus i verklighetens skugga invigs den 14 juni.

 

Text: Jeanette Söderwall
Publicerad 250509