Qrpage-leftarrow Qrpage-uparrow Qrpage-rightarrow

Pehr Hilleström

Fotografi av målning av Pehr Hilleström

Lyssna

Kort version

Lång version

Läs

Scenen med morgonbestyren är målad av Pehr Hilleström, som var en av Sveriges mest kända konstnärer runt sekelskiftet 1800. Sådana här motiv med små berättelser ur vardags- och arbetsliv i alla samhällsklasser är typiska för honom.

Målningen visar två kvinnor i ett gult kabinett med möbler och en porslinsurna i gustaviansk stil. Den ena kvinnan knyter strumpebandet. Den andra står vid fönstret och håller upp en kam med några hårstrån i. Tittar hon kanske efter en lus, tidens gissel?

Konstnären kallar målningen för ”Ett fruntimmer knyter strumpebandet och pigan betracktar mot fönstret några hår i en kam”. Det här med piga har Pehr Hilleström nog missuppfattat. Kvinnan vid fönstret, med en mörkgrön och vackert mönstrad lång schal över axlarna, är för fint klädd för att vara piga. Det kanske är två systrar eller vänninor? Kvinnan som knyter strumpebandet har strumpor med broderier på underbenet. På stolen bredvid ligger hennes rosafärgade klänning som hon ska ta på sig. De båda kvinnornas kläder är enligt senaste modet. På bordet ses hörnet av en spegel, några böcker, ett krucifix och en puderask med vippa. Böckerna och krucifixet är säkert symboler för att visa på kvinnornas litterära intressen och kristna läggning. Skulpturen i bakgrunden är en avgjutning av en antik skulptur som finns i Vatikanen i Rom.

Pehr Hilleström föddes på 1730-talet och kom som barn till Stockholm, där han sedan levde till sin död 1816. Han blev med tiden både kunglig hovmålare, professor och rektor vid Konstakademien. Trots detta hann han med att måla. Mellan 1773 och 1810 målade han 1.065 tavlor. Så många målningar har han själv antecknat i en handskriven förteckning.

Ibland är hans rum verkliga, ibland påhittade. Men det var ändå så här det såg ut, för Hilleström är ett trovärdigt vittne som skildrade det sena 1700-talets Sverige – vare sig hans målningar föreställer porträtt, skildringar från bruk eller smedjor, bondstugor eller borgerliga salonger.

Qrpage-leftarrow Qrpage-uparrow Qrpage-rightarrow