På museet finns material om Östergötlands mångfacetterade kulturarv. Arkivet innehåller handlingar från 1600-talet fram till idag. Biblioteket har byggts upp under nästan 100 år och är en fantastisk tillgång för forskning.
Vi har i denna fas av museets renovering och förnyelseprojekten (hösten 2020) inte möjlighet att ta emot besökare till arkivet eller svara på frågor om arkivmaterial. Vi beräknar att åter ha denna möjlighet om än något begränsat i mars 2021. Med museets nyöppnande i november 2021 kan vi erbjuda helt nya och tillgängliga lokaler för arkiv och bibliotek.
Frågor om arkiv, bibliotek och eftersökta handlingar, bibliotekarie och arkivassistent Freddie Hallberg, 013 - 23 03 92.
Frågor om arkiv och digitalisering, arkivarie/bildarkivarie Jim Löfgren, 013-23 03 48.
Frågor om fotografier, intendent Leif Wallentinsson 013-23 03 49.
I det topografiska arkivet finns fotografier och handlingar om kyrkor, byggnader, fornlämningar och personer. Här finns också ett innehållsrikt klipparkiv. Under flera decennier har vi inventerat byggnader i länets alla kommuner. Sök bland kvarnar, prästgårdar, missionshus, broar och mycket mer.
I kart- och ritningsarkivet finns bland annat otroligt vackra färglagda ritningar av byggmästarsläkten Nyström och från Reijmyre glasbruk. I de enskilda arkiven hittar du förenings-, företags-, gårds-, person- och släktarkiv.
Biblioteket innehåller lokalhistorisk litteratur, arkeologiska och byggnadsantikvariska rapporter. Tack vare flera donationer så har vi också en unik samling av litteratur om konst och konsthantverk.
Arkivförteckningarna finns f.n. lokalt i en databas (Visual Arkiv) samt pärmar. Dokumenten nedan visar serierubrikerna till tjänstearkivet (museet med dess föregångare) samt beståndregister över 669 st enskilda arkiv. De mest efterfrågade serierna är den nämnda topografiska (F1) samt inventeringar av bebyggelse och kategoriinventeringar (F2) och arkeologi (F3). Nämnas kan också klipp- och artikelmaterialet om östgötska konstnärer (F11).
Östergötlands länsmuseum/Östergötlands museum 1983- (pdf)
Östergötlands fornminnes- och museiförening 1913- (pdf)
Linköpings stads museum för skön konst 1897-1982 (pdf)
Östergötlands museum Enskilda arkiv 1-669 (pdf)