
Textil
Museets textilsamling är väldigt omfattande och innehållsrik. Den efterfrågas och besöks ofta av studenter, forskare, slöjdare och konsthantverkare. Förutom sedvanliga textilier, kläder och dräkter finns tre specialsamlingar; Fickska samlingen, Slöjdarkivet och Spetssamlingen.
Fickska samlingen
Den Fickska samlingen är en fantastisk textilskatt med tidiga 1900-talsdräkter, broderier och spetsar, av en utsökt kvalitet.
Emy Kylander föddes i Stockholm 1876. Hon utbildade sig i broderi och ansågs som en av de främsta i Sverige. Hon arbetade i början av 1900-talet på NK:s textilavdelning och reste också till Paris, där hon fick lära sig sy kläder på modehuset Worth.
1910 var hon med och grundade Birgittaskolan i Stockholm. Där utbildades flickor bland annat i klädsömnad, konstvävnad och broderi. Emy gifte sig 1921 med militären och fäktaren Emil Fick.
På deras resor runtom i världen passade hon på att utöka sina samlingar. Emy införskaffade bland annat spetsar från Bryssel och broderier från Orienten. För att få plats för sina spetsar och andra textilier sökte Emy efter ny bostad och flyttade in i Strålsnäs gård söder om Mjölby i Östergötland.
Emy Fick avled 1959 och testamenterade då sina samlingar till Östergötlands museum.
Slöjdarkivet
Slöjdarkivet består av föremål som tillverkats hos, eller skänkts till, Östergötlands läns Hemslöjdsförening under åren 1910-1970. Samlingen består till största del av textilier som innefattar tyger, stick-, väv- och broderiprover men även fotografier, facklitteratur, mönster, skisser, redskap och hårdslöjd.
När Östergötlands museum övertog Slöjdarkivet år 1984 beslöts att materialet skulle fortsätta vara en egen enhet. Samlingen har senare kompletterats av Östergötlands museum genom inköp och gåvor.
Uppskattningsvis innehåller samlingen ca 9000 föremål och arbetet med att komplettera uppgifter och digitalisera pågår kontinuerligt.
Spetssamlingen
Spetssamlingen är en betydande samling knypplade spetsar. Här finns verk från tiden då Vadstenaspetsarna var mycket i ropet. Några är från 1700-tal och andra från tidigt 1800-tal. Här finns också Anna Lovisa Hartwicks (1796-1882) provbok från 1850-70. Hon är den tidigast kända spetsförläggaren i Vadstena.
I samlingen finns också spetsar från senare tid av kända formgivare som Selma Giöbel, Greta Sjunnesson-Sandberg och Märta Afzelius. Ett stort antal stuckna pappmönster samt spetsförläggare Hanna Larssons (1868-1944) byrå, med spetsprover för beställning, finns också i museets samlingar.
Kontakt för textilsamlingarna är Tova Sylvan