Alltid på Östergötlands museum

Alltid på

Visning/guidning|2020.05.02 kl 11:00

Öna i körsbärsblom

På programmet står visning av byggnaderna och gammalt hantverk, vårbruk med hästar, tipspromenad, kaffeservering... Och sist men inte minst Verner "Mosens" Dekadansbana – en lek med oändlig optimism och storhetsvansinne!

Välkommen till en familjedag på kulturreservatet Öna, med visningar av byggnader och gammalt hantverk! Kakelugnen brinner från kl 11 till kl 16.

PROGRAM

Visning av husen – byggnadsantikvarie Klara Johansson guidar (kl 12.15 & kl 14.15), samling vid grå ladan

Museipedagog Emma Friberg berättar om "Dansbaneeländet" från 1600-talet och framåt (kl 13), samling vid dansbanan

Vårbruk med hästar – Mikael Sjöberg och Jan Örntorp, Nykils Hbf

Luffarslöjd och tillverkning av björkvispar – Caroline Blixt och Claes Blixt visar, vid grå ladan

Ponnyridning, för barn

Titta på gamla lantraser – Blommehöns, Kindahöns, Göingegetter, Mellerudskaniner och Gotlandskaniner, vid röda stugan

Tipspromenad med danstema, tipslappar hämtas vid röda stugan

Försäljning av böcker från museets förlag, vid röda stugan

Kaffeservering med hembakade kakor, vid grå ladan

Workshop – tillverka enkla ljuslyktor av glasburkar

Nykils hembygdsförening informerar om sin förening och verksamhet, vid röda stugan

Och så dagens stora attraktion:

Dekadansbanan

Öna Residency – en grupp östgötska konstnärer – ger oss, på plats, Dekadansbanan – en lek med oändlig optimism och storhetsvansinne.

Men ingenting är vad det först verkar vara. Allt är på låtsas. Allt är en lek. Allt är illusioner på ett eller annat sätt...

Vägbeskrivning:  Ta av från väg 34 mellan Linköping och Kisa mot Haraldsbo, följ separat skyltning.

Corona/Covid-19
Östergötlands museum följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner, och anpassar de evenemang som, så här långt, bedöms kunna genomföras.

Angående Öna-dagen har museet infört åtgärder som är nödvändiga för att följa alla gällande rekommendationer och säkra tryggheten för besökare. Vi anpassar dagens aktiviteter så det blir möjligt att för er besökare att hålla god handhygien och distansering. Det kommer bland annat att finnas värdar som begränsar flödet av besökare om/när det behövs.

Som alltid gäller även att varje individ tar ett eget ansvar.

Vi har full förståelse för tveksamheter och frågor från er besökare. Och vi hoppas på detta sätt kunna fortsätta erbjuda er positiva upplevelser. Håll ut och ta hand om er!

Det kan bli ytterligare begränsningar av antal deltagare/inställd programpunkt utifrån, vid tillfället aktuell, information från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Så håll koll!

Den lilla byn Öna ligger i ett magert och stenigt landskap, djupt inne i skogen invid Stensjön. Här finns små timrade stugor och ekonomibyggnader, som troligen byggdes på 1600-talet. Byn ger en bild av livet i en fattig skogsbygd för hundra år sedan. Varhelst det gick att plöja eller gräva anlades små åkerlyckor, en del är inte större än ett tiotal kvadratmeter.

BLI GUIDAD MED HJÄLP AV MOBILEN

Prova gärna någon av våra fyra digitala guidningar vid Öna! Vandringarnas teman är byggnaderna, personerna och kulturlandskapet. Den fjärde vandringen är en barn- och familjevandring där Viljan från Viljans värld berättar om skrock, övernaturliga väsen, djur och natur och hur det var att leva förr i tiden.

Kontakt: Ragnvi Andersson
Kostnad: Avgift 100:-, gratis upp till 26 år