I Östergötlands bygder har det funnits många berättelser om övernaturliga väsen och sällsamma ting. Redan Heliga Birgitta ondgjorde sig över vad hon kallade för vidskepelser och vi får senare av östgöten Olaus Magnus läsa mer om forna tiders föreställningsvärldar.
I dagstidningar rapporteras om folks möten med olika märkliga väsen, år 1879 berättas om ett kvinnligt sjöväsen som härjar i Norrköping och år 1880 kan vi i Lysings härad läsa om hur en vålnad får sin efterlevande hustrus säng att darra på sina grundvalar.
I den muntliga traditionen har det berättats om många av folktrons väsen som troll, tomtar, pysslingar, rå, maran, mylingar och näcken, för att nämna några. Men många berättelser var lokala och knöts till en viss plats: Dödsön, Lövstads ryttare, nattgrevinnan på Ravnäs, krigshären i Stångån och naturligtvis om drottning Omma.
Hör om detta och mycket mer när När man talar om trollen gästar Östergötlands museum och spelar in ett mycket spännande poddavsnitt live framför publik från Wallenbergsalens scen.
När man talar om trollen är ett program om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och sägner.
Lästips! Här kan du läsa en fördjupande text av Tommy Kuusela, med fokus på drottning Omma och Rödgavelsjätten.