Eg_up
Content_otto-smith-med-dotter-i-egypten

Otto Smith (1864-1935)

Otto Smith studerade samhällsvetenskap i Tyskland, där han senare disputerade. Hans far var VD i Carlshamns spritförädling AB. Otto Smith deltog i företagets styrelse och medverkade bland annat till att ställa om fabrikens produktion från sprit till råsocker.

Samlandet började han med redan i 10-årsålder, då med svenska och antika mynt. Mynten donerade han 1929 Kungliga Myntkabinettet. Därefter samlade Smith på inkunabler, det vill säga äldre böcker tryckta före 1501 (i Sverige 1525). Delar av den samlingen donerades till Kungliga biblioteket.

Otto Smith reste flera gånger till Egypten, där han träffade egyptologer, inspekterade utgrävningar och systematiskt samlade in föremål. Han köpte föremål från lokala antikvitetshandlare för att sedan, helt lagligt, transportera hem dem genom tullen.

Smith var med vid utgrävningar i Luxor och Saqqara vid mitten av 1920-talet. Det finns ett fotografi av Otto Smith tillsammans med Howard Carter, som var den som upptäckte Tutankhamons grav 1922. Han skriver på baksidan av vykortet att han fått besöka Tutankhamons grav tillsammans med Carter och att det var ”det var den märkligaste dag jag någonsin upplefvat.” 

I hans samtid var det inte ovanligt att européer arrangerade arkeologiska utgrävningar i andra länder, och såg till att de fick ta med sig en del av fynden hem som ersättning.  Ibland fördes föremålen ut olagligt vilket gör att denna kategori samlingar kan vara omstridda.   

Den största delen av Otto Smiths egyptiska föremål finns idag på Medelhavsmuseet i Stockholm. Hans privata samling finns på Östergötlands museum. Det rör sig om ca 200 föremål från tiden mellan år 3 000 f Kr och 500 e Kr. Samlingen donerades till museet 1959 av släktingar till Otto Smith.

Det var Otto Smiths dotter Helmie som fått de egyptiska fornsakerna – antika skålar, statyetter, armband och pärlor – av sin far. Hon var gift med Carl Johan Adlercreutz. När hon dog skänkte han föremålen till museet.