Visning/guidning|2015.02.10 kl 18:00

Broderier från 50- & 60-talen

Textilslöjdskonsulent Ann-Sofie Svansbo och intendent Anna Lindqvist visar utställningen

På Östergötlands museum finns en fantastisk samling av 1950- & 60-talsbroderier från Hemslöjden i Östergötland. I samband med att boken Broderier från 50- & 60-talen ges ut på Hemslöjdens förlag, visar museet upp originalen i en färgstark utställning.

Här återfinns mönster av dåtidens stora svenska textilformgivare, som Elsa Agélii, Satu Carlsten, Ingrid Dessau, Raine Navin och Ingrid Skerfe-Nilsson. Vi hittar mönstren på bland annat kuddar, väskor och glasögonfodral och de har idag åter kommit i ropet under de senaste årens retrotrend.

En del av utställningen visas i Hemslöjdens galleri i Linköping, under perioden 6/12 - 10/1. Här kan vi se originalmönstren bearbetade för en samtida användning. Mönster från 50-talskuddar har överförts till moderna armband och kassar, och dåtidens glasögonfodral har blivit ett fodral till en nutida smartphone! Denna del av utställningen flyttar sedan till Östergötlands museum, för att visas här till utställningsperiodens slut.

Här är det textilslöjdskonsulent Ann-Sofie Svansbo från Hemslöjden och intendent Anna Lindqvist som tillsammans visar utställningen med fria broderier.

Bilden ovan, tagen av Thomas Harrysson, visar en del av Ingrid Dessaus mönster Gräshoppan.

Kontakt: Anna Lindqvist
Kostnad: Ordinarie entréavgift