Alltid på Östergötlands museum

Alltid på

Workshop/aktivitet|2020.05.30 kl 10:00

Fönsterrenoveringens dag

Vi ses kl 10-12 i parken utanför museet för en tipspromenad med fönstertema, pris utlovas. Förmiddagen bjuder även på samtal om fönsterrenovering och hantverkare som visar sin verksamhet.

Under Fönsterrenoveringens dag träffas vi i museiparken där fokus förstås är fönster, men vi kan även ta upp hållbarhetsfrågor, traditionella material och metoder.

Välkommen till oss mellan kl 10 och 12 för att samtala om fönsterrenovering och träffa hantverkare som visar sin verksamhet på plats. Det blir också tipspromenad med fönstertema, fint pris utlovas.

Fönsterrenovering kan vara en särskilt bra aktivitet att ägna sig åt i dessa tider. Man kan göra det själv, vara utomhus och samtidigt känna att man gör något framåtsyftande!

Det kan bli begränsningar av antal deltagare/inställd programpunkt utifrån, vid tillfället aktuell, information från regeringen och folkhälsomyndigheten. Så håll koll!

Syftet med Fönsterrenoveringens dag är att sprida kunskap om de miljömässiga, ekonomiska, estetiska och hållbara fördelarna med att vårda sina fönster. De aktiviteter som arrangeras under dagen ska verka inspirerande och utbildande och förmedla praktisk kunskap i hur man till exempel renoverar och energieffektiviserar sina träfönster. Dessa programpunkter samlas på en gemensam hemsida

Värdet och kvaliteten på äldre fönster är okänt för många. Vackra kvalitetsfönster ersätts ofta med moderna fönster som inte sällan är tillverkade av material med kort livslängd – eller rent av material som inte går att underhålla, till skada för både natur- och kulturmiljö.

Framtidens fönster – renovera och spara energi, ladda ner som PDF

Fönsterrenoveringens dag genomförs varje år 30/5. Bakom initiativet står Sveriges länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet.

Genom workshops, kurser, rådgivning, demonstrationer, utställningar och stadsvandringar hoppas vi att den här dagen bidrar till att öka medvetenheten och intresset för fönsterrenovering på ett inspirerande och roligt sätt.

Kontakt: Maria Klint
Plats/lokal: På gräsplanen utanför Östergötlands museum