Alltid på Östergötlands museum

Alltid på

Visning/guidning|2020.06.11 kl 18:00

Gravhögar och kulturmarksflora

Natur- och kulturguidning vid gravfältet på Kulterna mitt emot Kättilstads kyrka

Arkeolog Ann-Charlott Feldt och naturguide Lars Frölich tar dig med på en guidnig i kuperad hagmark vid det vackra gravfältet på Kulterna mitt emot Kättilstads kyrka. En spännande tradition om vikingen Kättil Okristen finns knuten till platsen, en historia somgår att följa ända tillbaka till 1500-talet.

Gravfältet ligger på en kulle uppbyggd av isälvsavlagringar. Här växer kulturflyktingar som t ex akleja och krollilja, men också växter som trivs på lättare, basiska jordar som brudbröd.

Vägbeskrivning: Från Rimforsa åk mot Björkfors/Åtvidaberg. Ca 2,5 km efter Tjärstad kyrka sväng vänster mot Åtvidaberg. Kör 1,2 km och sväng sedan mot Kättilstads kyrka. Parkering och samling vid kyrkan.

Koordinater: WGS84 58°5'49.9"N 15°46'14.5"E.

(Denna guidning ersätter den vid Glansgruvan som var planerad till 11/6 men som har fått ställas in.)

Vid guidningarna följs de begränsningar som Folkhälsomyndigheten satt upp. Vi tar hjälp av naturen på de platser vi besöker – så vi kan hålla avstånd, och av tekniken – med högtalare på guiderna kan publiken stå mera utspridd.

Corona/covid-19
Det kan bli begränsningar av antal deltagare/inställd guidning utifrån, vid tillfället aktuell, information från regeringen och folkhälsomyndigheten. Så håll koll!

Kontakt: Ann-Charlott Feldt
Plats/lokal: Kättilstad, Kinda kommun
I samarbete med: Länsstyrelsen Östergötland och Hägerstad-Kättilstad Hembygdsförening