Alltid på Östergötlands museum

Alltid på

Visning/guidning|2020.06.29 kl 18:00

Ett stenskepp vid Åsundens strand

Natur- och kulturguidning vid gravfältet på Jätteudden vid Gumhem.

Arkeolog Ann-Charlott Feldt och naturguide Lars Frölich tar dig med på en vandring vid det vackra och spännande gravfältet på Jätteudden vid Gumhem, i Kinda kommun. På ryggen av höjden finns en praktfull skeppssättning med 24 resta stenar. Det är en av de största skeppssättningarna som finns bevarade i länet. Runt om finns gravhögar, stensättningar och en domarring.

På en karta från 1744 finns skeppssättningen inritad som gravplats för en jätte (Lantmäteristyrelsens arkiv akt D40).

Vägbeskrivning: Åk väg 135 mellan Horn och Gamleby. Vid Hycklinge kör norrut mot Björkfors. Åk ca 2 km och ta sedan av mot Ryda. Efter ca 4 km finns det skylt mot Gumhem. Koordinater: WGS84 57°57'47.8"N 15°51'23.3"E.

Det kan bli begränsningar av antal deltagare/inställd guidning utifrån, vid tillfället aktuell, information från regeringen och folkhälsomyndigheten. Så håll koll!

Kontakt: Ann-Charlott Feldt
Plats/lokal: Gumhem i Kinda kommun