Alltid på Östergötlands museum

Alltid på

Visning/guidning|2020.05.28 kl 18:00

Järnåldersgravar i Stjärneberg

Följ med på en natur- och kulturguidning vid gravar bland ekarna i Stjärneberg

Arkeolog Ann-Charlott Feldt och naturguide Lars Frölich tar dig med på en vandring vid gravfältet, som ligger i en gammal hagmark vid Stjärneberg i Tryserums socken, Valdermarsviks kommun.

På en höjd, bland lövträd och buskar, ligger gravfältet, från yngre järnåldern, med minst 60 gravar. På höjdens sydvästsluttning begravde man sina döda för 1000-1500 år sedan. Här finns domarringar, högar, treuddar och flacka stensättningar.

Vägbeskrivning: Från Valdemarsvik åk Gamla riksvägen mot Skeppsgården. Ta av från Gamla riksvägen mot Skeppsgården/Tryserums kyrka. Fortsätt rakt framvid avtagsvägen mot Tryserums kyrka. Sväng vänster mot Kväddö naturreservat. Fortsätt rakt fram vid Stjärneberg i ca 85 m. Ta därefter till vänster i vägkorsningen och åk ca 250 m. Gravfältet finns då till vänster om vägen.

Koordinater: WGS84 58°6'56.9"N 16°39'28.2"E.

Vid guidningarna följs de begränsningar som Folkhälsomyndigheten satt upp. Vi tar hjälp av naturen på de platser vi besöker – så vi kan hålla avstånd, och av tekniken – med högtalare på guiderna kan publiken stå mera utspridd.

Det kan bli ytterligare begränsningar av antal deltagare/inställd guidning utifrån, vid tillfället aktuell, information från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Så håll koll!

Kontakt: Ann-Charlott Feldt
Plats/lokal: Stjärneberg i Tryserums socken, Valdemarsviks kommun