Alltid på Östergötlands museum

Alltid på Museet i länet

Alltid på

Visning/guidning|2020.03.31 kl 18:00

Askahögen – nya forskningsrön om ett viktigt minnesmärke

Arkeolog Martin Rundkvist berättar om undersökningarna av Askahögen som gav ett helt nytt perspektiv på platsen.

Askahögen, som ligger norr om Vadstena, ansågs länge vara en storhög, d v s en gravplats. Senare mätningar, med georadar, visade att på toppen av kullen finns grunden till en stor byggnad, en vikingahall.

Hallen, som sannolikt dateras till 700- eller 800-talet, var förmodligen hemvist för en kungafamilj vars gravar tidigare har grävts ut i närheten.

Martin Rundkvist, fil. dr. i arkeologi och lektor vid universitet i Łódź i Polen, föreläser här om Askahögen och andra fynd.

Askahögen, i Aska by, Hagebyhöga socken, utanför Vadstena

Kontakt: Emma Vilhelmsson
Kostnad: Fri entré för medlemmar i vänföreningen, övriga betalar 100:-
Plats/lokal: Östergötlands museum, Sal B, Wallenbergsalen