Visning/guidning|2019.09.09 kl 18:00

Öppet hus på Fillinge tingshus

Välkommen till öppet hus och återinvigning av nymålade Fillinge tingshus!

Under sommaren har tingshusets fasader målats röda med slamfärg som kokats på plats och snickerierna är målade i ljus linoljefärg. Ommålningen har möjliggjorts tack vare stöd från Länsstyrelsen Östergötland och Åtvidabergs Sparbank. Att det nu är klart firar vi med en återinvigning och öppet hus mellan kl 18 och 19.30. Vi håller till både inomhus och utomhus.

På plats finns Östergötlands museums byggnadsantikvarie Klara Johansson, som hälsar välkommen, målarna berättar om sitt arbete och Per Hemmingsson, ordförande i Bankekinds hembygdsförening, visar tingshuset och berättar om husets historia.

Fillinge tingshus ligger på en höjd vid landsvägen mellan Linköping och Åtvidaberg. Tingshuset stod färdigt 1792 och i nästan 100 år fungerade huset för traktens rättskipning. Idag är Fillinge tingshus byggnadsminne och huset visar en ovanligt välbevarad miljö från 1700-talets rättsväsende.

Vägbeskrivning: Kör väg 35 från Linköping mot Åtvidaberg ca 15 km. Vid skylt Fillinge ta av höger och sen direkt rakt över väg 35 (spansk sväng). Efter cirka 300 m sväng tvärt vänster.

Från Linköpings resecentrum, läge C4,  kan du ta buss 530. Turen som avgår kl 17.35 är framme vid hållplats Fillinge tingshus kl 18.06.

Kontakt: Emma Vilhelmsson
Kostnad: 50:-, fika ingår i priset