Visning/guidning|2019.07.20 kl 14:00

Vandring vid Väversunda

Följ med till Väversunda där kemisten och forskaren Jöns Jacob Berzelius föddes

Östergötlands museum/Kulturarv Östergötland tar oss med ut till ett urval av regionens #gömdaglömda platser. Här besöker vi Väversunda i Vadstena kommun.

Parker, skolor, gator och andra etablissement har namngivits efter denne världskändis; Jacob Berzelius. Men hur många vet egentligen vem han var, denne friherre, kemist och naturforskare som kallas "Den svenska kemins fader"?

1779 föddes Jöns Jacob Berzelius i Väversunda vid Tåkern, där han också växte upp. Och trots flytt till Stockholm och en internationell karriär var han Östergötland trogen och vistades mycket i sin hembygd.

Huset där Jacob Berzelius föddes är idag i privat ägo, men vid gården finns ett stenmonument rest till hans minne. I vapenhuset i Väversunda kyrka finns ett litet info-center om honom.

(Ytterligare en guidad vandring här torsdag 22/8 kl 18.)

Samling vid Väversunda kyrka.

Kontakt: Anja Praesto
Kostnad: Kostnad 50:- per person