Visning/guidning|2019.07.24 kl 18:00

Vad var Stora Drabbisorden?

Östergötlands museum/Kulturarv Östergötland tar dig med till Östergötlands #gömdaglömda platser.

Följ med Östergötlands museum/Kulturarv Östergötland ut till ett urval av regionens #gömdaglömda platser. Den här gången tar vi oss till Drabbisdal, Ljungsbro, Vreta Kloster/Berg i Linköpings kommun.

Få platser har så varierad historia som Drabbisdal. På en begränsad yta i en lövträdsbevuxen hagmark med tomt, finns förhistoriska lämningar från bronsålder, krigshistoria från 1560-talet när Daniel Ranzaus knektar härjade i bygden. I området finns täktgropar efter kalkstensbrytning. Här finns en backstuga och ett ordenshus, allt inramat av uråldriga ekar.

På äldre kartor finns namnet Gråtedalen som härrör från den vecka i december 1567 som den danska hären om 5000-6000 man under ledning av befälhavaren Daniel Ranzau slog läger här på sluttningen ner mot Blackbäcken. Soldaterna fick ledigt den 11 december vilket betydde fri plundring och övergrepp på befolkningen i Vreta Kloster. Den 16 december drog hären vidare till Skänninge där man fortsatte att plundra och hela staden brändes. Gråtedalen vittnar om den olycka som drabbade befolkningen.

I dag finns här en backstuga som tidigare hette Jakobsdal. Stugan har ett åstak med en genomgående kroppås som bär årtalet 1781. På 1830-talet började stugan användas som sommarstuga av Titulärborgmästare Fredrik Behm (1797-1876) från Linköping. I Drabbisdal samlade han sina vänner och grundade Stora Drabbisorden. Orden lockade till sig många uppsatta herrar från Linköpings borgliga skikt.

Kontakt: Anja Praesto
Kostnad: Kostnad 50:- per person