Visning/guidning|2019.06.18 kl 18:00

Vad var Stora Drabbisorden?

Östergötlands museum/Kulturarv Östergötland tar dig med till Östergötlands #gömdaglömda platser.

Följ med Östergötlands museum/Kulturarv Östergötland ut till ett urval av regionens #gömdaglömda platser. Den här gången tar vi oss till Drabbisdal, Ljungsbro, Vreta Kloster/Berg i Linköpings kommun. (Även 24/7 kl 18.)

Få platser har så varierad historia som Drabbisdal. På en begränsad yta i en lövträdsbevuxen hagmark med tomt, finns förhistoriska lämningar från bronsålder, krigshistoria från 1560-talet när Daniel Ranzaus knektar härjade i bygden. I området finns täktgropar efter kalkstensbrytning. Här finns en backstuga och ett ordenshus, allt inramat av uråldriga ekar.

På äldre kartor finns namnet Gråtedalen som härrör från den vecka i december 1567 som den danska hären om 5000-6000 man under ledning av befälhavaren Daniel Ranzau slog läger här på sluttningen ner mot Blackbäcken. Soldaterna fick ledigt den 11 december vilket betydde fri plundring och övergrepp på befolkningen i Vreta Kloster. Den 16 december drog hären vidare till Skänninge där man fortsatte att plundra och hela staden brändes. Gråtedalen vittnar om den olycka som drabbade befolkningen.

I dag finns här en backstuga som tidigare hette Jakobsdal. Stugan har ett åstak med en genomgående kroppås som bär årtalet 1781. På 1830-talet började stugan användas som sommarstuga av Titulärborgmästare Fredrik Behm (1797-1876) från Linköping. I Drabbisdal samlade han sina vänner och grundade Stora Drabbisorden. Orden lockade till sig många uppsatta herrar från Linköpings borgliga skikt.

Koordinat till samlingsplatsen är 58°29'35.8"N 15°31'45.1"E, lägg in koordinaterna i Google Maps. Klicka på vägbeskrivning och skriv in varifrån du startar resan.

Vägbeskrivning: Från Linköping åker du Bergsvägen (väg 1136) ut mot Bergs slussar och Vreta Kloster. Fortsätt Stjärnorpsvägen genom Bergs samhälle. Efter samhället finns en skylt till Drabbisdal som ligger på vägens vänstra sida.

Kontakt: Anja Praesto
Kostnad: Kostnad 50:- per person