Visning/guidning|2019.05.04 kl 11:00

Öna i körsbärsblom

Ta med hela familjen till en eftermiddag på kulturreservatet Öna!

Välkommen till en familjedag på Öna! Kakelugnen brinner från kl 11 till kl 16. Visningar av byggnader och gammalt hantverk. Jan Örntorp vårbrukar med hästarna Ester och Sally. Kaffeservering med hembakat bröd, på gammaldags vis.

Nytt för i år är fyra digitala vandringar vid Öna, med teman som byggnaderna, personerna och kulturlandskapet. Den fjärde vandringen är en barn- och familjevandring där Viljan från Viljans värld berättar om skrock, övernaturliga väsen, djur och natur och hur det var att leva förr i tiden.

Kl 11:15 Vandring för barn med vätten Viljan
Kl 12:15 Visning av husen – byggnadsantikvarie Klara Johansson
Kl 13:00 Presentation av Önas digitala vandringar – Anja Praesto, Kulturarv Östergötland och arkeolog Ann-Charlott Feldt
Kl 13:05 Smakprov ur Önas digitala vandringar – arkeolog Ann-Charlott Feldt
Kl 14:15 Visning av husen – byggnadsantikvarie Klara Johansson

PÅGÅR HELA DAGEN
Luffarslöjd och tillverkning av räfsor – Caroline och Claes Blixt
Lantrashöns på plats – Dvärgkochin och Kindahöns – Elisabeth Börjesson, Inger och Thomas Lundqvist visar
För barnen: Tillverka fjärilar och planteringskärl som vi sår ringblommor i – museets pedagoger

Vägbeskrivning: ta av från väg 34 mellan Linköping och Kisa mot Haraldsbo, följ separat skyltning.

Den lilla byn Öna ligger i ett magert och stenigt landskap, djupt inne i skogen invid Stensjön. Här finns små timrade stugor och ekonomibyggnader, som troligen byggdes på 1600-talet. Byn ger en bild av livet i en fattig skogsbygd för hundra år sedan. Varhelst det gick att plöja eller gräva anlades små åkerlyckor, en del är inte större än ett tiotal kvadratmeter.

Kontakt: Ragnvi Andersson
Kostnad: Avgift 50:-, gratis upp till 26 år