Visning/guidning|2019.09.15 kl 11:00

Sensommar i Onkel Adamsgården

Du får veta mer om Onkel Adam/Carl Anton Wetterbergh, byggnaderna, bostaden och trädgården...

Välkommen till årets upplaga av öppet hus i Onkel Adamsgården! Du kan lyssna på flera föredrag om gården och dess ägare, och det blir kaffeservering och bokförsäljning. Grindarna står öppna mellan kl 11 och 16.

Historiker Björn Ivarsson Lilieblad, Östergötlands museum, berättar om Onkel Adam (kl 11.15 & 13.15) och om museet och samlingarna (kl 11.45 & 13.45).

Under rubriken Johan Peter Frisk får en idé berättar Göran Tagesson, Arkeologerna Linköping, om att bygga hus i 1700-talets Linköping (kl 12.15).

Tillsammans med byggnadsantikvarie Klara Johansson, Östergötlands museum, tittar vi på husen och tomten på Onkel Adamsgården och resonerar kring deras funktioner och senare års restaurering (kl 12.45).

På Hunnebergsgatan 30 A ligger en av Linköpings mest välbevarade stadsgårdar, med träbyggnader från 1700- och 1800-talet och en restaurerad trädgård. Här finns magasin, stall, utedass, hönshus och vedbod. På övervåningen i boningshuset finns en lägenhet som inreddes som museum 1927.

Gården kallas för Onkel Adamsgården efter den framgångsrik läkare och författare som bodde där under senare delen av 1800-talet. Hans namn var Carl Anton Wetterbergh men han blev mest känd under sin signatur Onkel Adam.

Onkel Adamsgården är bevarat som ett typiskt borgarhem från slutet av 1800-talet.

Kontakt: Ragnvi Andersson
Kostnad: Fri entré