Föreläsning/seminarium|2019.04.10 kl 15:00

I vansinnets gränsland

Föreläsning på Landsarkivet i Vadstena: Björn Ivarsson Lilieblad berättar om vad som ansågs vara friskt respektive sinnessjukt beteende i mitten av 1800-talet

Vid den här föreläsningen på Landsarkivet i Vadstena berättar historiker Björn Ivarsson Lilieblad om sin forskning kring gränsdragningen mellan det normala och det icke-normala i äldre tiders mentalvård.

Vad var friskt och vad var sjukt? Och vilka behandlingsmetoder kopplades till olika diagnoser? Björn Ivarsson Lilieblads undersökning utgår från verksamheten vid Vadstena centralhospital 1848–1858.

Bilden här ovanför visar en "dåndimpedyna". Tanken var att man med denna dyna skulle kyla pannan på dem som fått dåndimpen/dånat (svimmat). Enligt uppgift testades detta inom psykiatrin under 1800-talet.

Björn Ivarsson Lilieblad är historiker och avdelningschef vid Östergötlands museum.

Kontakt: Björn Ivarsson Lilieblad
Kostnad: Fri entré