Föreläsning/seminarium|2019.02.14 kl 18:00

Brukade bilder – hällristningar och historiebruk

Arkeolog Per Nilsson berättar om forskningen kring hällristningar

Museets arkeolog Per Nilsson berättar om de tusentals hällristningar som härstammar från bronsåldern och den äldsta delen av järnåldern.

Arkeologer har alltsedan hällristningarna upptäcktes frågat sig vad de föreställer och varför de gjordes. Men hur har människor brukat och tolkat dem efter att de slutade att knackas in? Och hur tolkade man de märkliga bilderna under historisk tid?

I föredraget kommer Per Nilsson, fil. dr i arkeologi, söka svar på dessa frågor och även ge en bild av hur hällristningsforskningen formerades till ett eget forskningsämne under 1800-talet, och vilken roll de östgötska hällristningarna spelade i denna process.

Per Nilsson, fil. dr i arkeologi

Kontakt: Emma Vilhelmsson
Kostnad: Entré 100:-, fri entré för medlemmar i ÖFMF
Plats/lokal: Östergötlands museum, Sal B, Wallenbergsalen