Utställning|2018.11.22 —2019.01.12

Fem skisser och två gestaltningar

Se alla fem skissförslag och motiveringarna från juryn till valet av de två konstnärer som får utföra konstnärliga gestaltningar i museiparken, utställningen invigs torsdag 22/11 kl 18 av länskonstkonsulent Lena Wiklund. Fri entré vid invigningen.

Under några veckor visar museet alla de fem skissförslagen tillsammans med motiveringarna från juryn till vilka två som valts ut för att genomföra konstnärliga gestaltningar i uterummet kring Östergötlands museum i Linköping.

Juryn har bedömt de fem förslag som gått vidare till skissuppdrag och de båda gestaltningsuppdragen går till Kultivator, ett konstnärskollektiv från Öland och Raha Rastifard, konstnär från Stockholm.

Alla modeller och skisser till gestaltningarna kommer att ingå i museet samlingar men först vill vi visa dem i Lilla galleriet på museet. Utställningen, Fem skisser och två gestaltningar, invigs torsdag 22/11 kl 18 av länskonstkonsulent Lena Wiklund.

DE VINNANDE FÖRSLAGEN:

Bäcken, av Kultivator, ett konstnärskollektiv från Öland

En bäck, med tegel liknande det i museibyggnaden, slingrar sig över gräsmattan, som blir en plats för lek... Tanken är att göra platsen mer attraktiv för allmänheten. Samtidigt poängteras miljötemat, med återvinning av dagvatten och så blir det ytterligare en vattenkälla där besökare kan släcka törsten. Budskapet är att vatten är en mänsklig rättighet och något som man ska kunna få gratis vid museet.

Femte Elementet, av Raha Rastifard, konstnär från Stockholm

En tolvsidig skulptur drygt 2 meter hög, av blankpolerad stålplåt, med ett laserskuret genombrutet mönster. Persiska fönsterluckors mönster har inspirerat konstnären, liksom Platons grottliknelse med den verkliga världen som en geometrisk projektion.

Skulpturen skiner i solen på dagen och fångar besökarnas uppmärksamhet, där den placerats på pumphuset. Och inuti skulpturen placeras lampor, så på kvällar och nätter lyser skulpturens mönster upp långväggen på museet och spegeldammen.

JURY:

Erik Rören, konstnärsrepresentant från Södermanland, Johanna Strand, konstnärsrepresentant från Kalmar län, Ann-Charlotte Krantz Thor, intendent offentlig konst vid Norrköpings konstmuseum, Gabriela Huk, intendent och avdelningschef vid Östergötlands museum och Onita Wass, konsthallschef på Millesgården i Stockholm.

BAKGRUND:

I slutet av 2017 gick Östergötlands museum ut nationellt med en offentlig utlysning där professionella konstnärer inbjöds att anmäla intresse för att genomföra konstnärlig gestaltning i uterummet kring Östergötlands museum i Linköping. Omkring 150 intresseanmälningar kom in och av dem valdes fem konstnärer ut för skissuppdrag av dom är nu två alltså utvalda.

De båda nya gestaltningarna planeras vara på plats någon gång under 2020. Tanken är att de nya verken ska understryka det kulturstråk som går från Linköpings resecentrum, via Vasavägen förbi Frimurarhotellet, Elsa Brändströms skola, Östgöta brandstodsbolag, Hypoteksbanken, Östgötateatern, Raoul Wallenbergs plats fram till och förbi Östergötlands museum och vidare till Konsert & Kongress.

Området har konstnärliga gestaltningar och arkitektoniska kvaliteter som museet, i dialog med Linköpings kommun, vill framhäva, vårda och utöka. De nya gestaltningarna är även delvis tänkta som ersättning för de skulpturer som togs bort från museiparken under 2017. Till projektet har Östergötlands museum fått 2,4 miljoner kronor ur Carlstedtska fonden.

Kontakt: Lena Wiklund
Kostnad: Ordinarie entréavgift