Utställning|2018.11.22 —2019.01.12

Fem skisser och två gestaltningar

Se alla fem skissförslag och motiveringarna från juryn till valet av de två konstnärer som får utföra konstnärliga gestaltningar i museiparken

Under några veckor visar museet de fem skissförslagen tillsammans med motiveringarna från juryn till vilka två som valts ut för att genomföra konstnärliga gestaltningar i uterummet kring Östergötlands museum i Linköping.

Juryn bedömer förslagen måndag 12/11 och fattar sedan beslut om vilka som får uppdragen. Alla modeller och skisser till gestaltningarna kommer att ingå i museet samlingar men först vill vi visa dem i Lilla galleriet på museet. Utställningen, Fem skisser och två gestaltningar, invigs torsdag 22/11 kl 18 av länskonstkonsulent Lena Wiklund.

BAKGRUND:

I slutet av 2017 gick Östergötlands museum ut nationellt med en offentlig utlysning där professionella konstnärer inbjöds att anmäla intresse för att genomföra konstnärlig gestaltning i uterummet kring Östergötlands museum i Linköping. Omkring 150 intresseanmälningar kom in och av dem valdes fem konstnärer ut för skissuppdrag.

De båda nya gestaltningarna planeras vara på plats någon gång under 2020. Tanken är att de nya verken ska understryka det kulturstråk som går från Linköpings resecentrum, via Vasavägen förbi Frimurarhotellet, Elsa Brändströms skola, Östgöta brandstodsbolag, Hypoteksbanken, Östgötateatern, Raoul Wallenbergs plats fram till och förbi Östergötlands museum och vidare till Konsert & Kongress.

Området har konstnärliga gestaltningar och arkitektoniska kvaliteter som museet, i dialog med Linköpings kommun, vill framhäva, vårda och utöka. De nya gestaltningarna är även delvis tänkta som ersättning för de skulpturer som togs bort från museiparken under 2017. Till projekt har Östergötlands museum fått 2,4 miljoner kronor ur Carlstedtska fonden.

JURY:

Erik Rören, konstnärsrepresentant från Södermanland, Johanna Strand, konstnärsrepresentant från Kalmar län, Ann-Charlotte Krantz Thor, intendent offentlig konst vid Norrköpings konstmuseum, Gabriela Huk, intendent och avdelningschef vid Östergötlands museum och Onita Wass, konsthallschef på Millesgården i Stockholm.

Kontakt: Lena Wiklund
Kostnad: Ordinarie entréavgift