Föreläsning/seminarium|2018.12.08 kl 14:00

Den glömda konsten

Boken ”Den glömda konsten – om folkkonst i Östergötland” presenteras och några av författarna håller föredrag

Museets årsbok 2018-2019 ”Den glömda konsten – om folkkonst i Östergötland” handlar, som titeln anger, om folkkonst i Östergötland. Bland författarna finns konstintendent Stefan Hammenbeck, universitetsadjunkt Karin Ström Lehander och museiintendent Ulla-Karin Warberg.

Folkkonst börjar åter bli populärt, fast i en ny form, och det finns en stark ny rörelse som tar inspiration från nutiden, hantverket och historien. I denna nya bok analyserar vi företeelsen folkkonst på nya sätt och med nya infallsvinklar. Boken är ett resultat av populärvetenskaplig forskning på temat folkkonst.

Boken presenteras lördag 8/12 kl 14 med början i nedre trapphallen. Efter presentationen blir det korta föredrag med tre av författarna, i Östgötarum.

De tre föredragshållarna är Karin Ström Lehander, konstvetare och universitetsadjunkt på Linköpings universitet, Ulla-Karin Warberg, MA, intendent Nordiska museet med ansvar för folklig möbelkultur, inredningsmåleri och textil och Stefan Hammenbeck, fil. dr h.c. vid Linköpings universitet, konstintendent på Östergötlands museum.

Folkkonsten spänner över en mängd olika former av hantverk, här inryms allt från trådslöjd, gåramålare, slöjd i trä, textil och metall till helt nya konstformer som graffitti och cosplay. Den påtagliga bredden ser vi inte minst i Det blå skåpet, en stor utställning i Westmanhallen på museet.

2018 är temaår för folkkonst i Östergötland med utställningar och böcker i ämnet, liksom roliga och kunskapshöjande aktiviteter. Det blå skåpet är en av utställningarna under folkkonsttemat.

Folkkonståret är det mest omfattade temaår som genomförts av Östergötlands museum och det har arrangerats i samarbete med Östergötlands hembygdsförbund och flera hembygdsföreningar, Östergötlands hemslöjdsförbund och Linköpings universitet.

ÖFMF:s medlemmar kan hämta sitt exemplar av årsboken i museets foajé.

Kontakt: Emma Vilhelmsson
Kostnad: Entré 60:-, fri entré för medlemmar
Plats/lokal: Östergötlands museum
I samarbete med: Östergötlands fornminnes- och museiförening