Peter Johansson

Vernissage|2018.10.13 kl 14:00

Peter Johansson: Klackarna i taket!

Peter Johansson inviger själv sin utställning med ett verk som skapats specifikt för museet

Nästan vad som helst kan hända när konstnären Peter Johansson är i farten! Han kan vara bitande ironisk och skarpt samtidskritisk i verk med närmast farsartade uttryck. Hans konst är gärna fysisk, direkt och visuell, och när han skruvar upp tillvaron några extra varv kan det resultera i både gapskratt och eftertanke hos oss betraktare.

Peter Johansson är född i Dalarna och hans konstnärskap har ofta handlat om svenskhet, Dalarna och falukorv. Och ofta möter hans Sverige andra kulturer och ännu fler missuppfattningar uppstår!

Här tar han ut svängarna i dalahäst-orange snickarglädje med tydlig inspiration från folkkonsten. Utställningen – med titeln Klackarna i taket! – har till största delen skapats på plats specifikt för lokalen.

I utställningen finns flera dimensioner; den glättiga ytan med associationer till fest och glam. Tiittar man närmre tränger mer obehagliga känslor fram och tar plats. Och när ännu en dimension, konstnärens personliga berättelse, tillkommer, blir verket fyllt med det allra djupaste allvar.

Peter Johansson har ett alldeles speciellt förhållande till Dalarna. Han berättar själv:

"Dalarna är landskapet i hjärtat av Sverige som sedan slutet av 1800-talet varit det nationalromantiska ansikte som visats upp som genuint svenskt och samtidigt exploaterats av turistindustrin med djävulsk precision. Med en far som var kurbits (rosen-) målare och en mor som drev en våffelstuga för skidturister, kan man säga att min konst är insyltat självironisk och prövar gränsen mellan vad som anses vara god konst och kitsch."

Kontakt: Lena Lindgren
Kostnad: Fri entré vid vernissagen