Föreläsning/seminarium|2018.09.22 kl 11:00

Folk och frö

Folk och frö – en miljöhumanistisk festival

Sommarens hetta, åska och skyfall, torka och tromber – miljö och människa...

Välkommen till  Folk och frö – en miljöhumanistisk festival under tre dagar! Tillsammans med Linköpings universitet och forskningsprojektet The Seed Box har vi skapat en spännande programtablå på temat miljö och kultur. Dag två, 22/9, håller vi till på museet och i Hagdahls Kök, kl 11-22. För alla åldrar.

PROGRAM 22/9

PÅ ÖSTERGÖTLANDS MUSEUM OCH I HAGDAHLS KÖK

11.00 – 13.30 Collect and decorate with plants, Lauren LaFauci and Tina Gianquitto present their collaboratory project Herbaria 3.0, Rutan (på engelska).
11.00 – 16.00 Road Kill, Video, ljud, text och performance av konstnären Katja Aglert, Kyrksalen.
11.00 – 16.00 The Final Repository: A Macroscopic Exploration, Utställning och bokpresentation av C-J Erikson and Karin Willén, Nya Galleriet (på engelska).
11.00 – 16.00 Un/Making Matters, Designforskarna Åsa Ståhl och Kristina Lindström presenterar sitt pågående projekt, där de undersöker sugrör som symbol för konsumtion, Läsesalen.
11.00 – 16.00 Forest confessions with Artificial Intelligence, ljudinstallation av Lenam Malmberg, Runda rummet i Westmanhallen (på engelska).
11.30 – 13.30 Midsommarafton 2019 – ett spel om relationen mellan människa och miljö, Friformrollspel med spelledare Jenny Fornell Hjelm. Östgötarum.
11.30 – 12.00 Visning av museets utställningar med miljötema med museipedagog från Östergötlands museum.
12.00 – 16.00 Filmvisning. ”Les Sauteurs/Those Who Jump” av Estephan Wagner, ”In the Vast Ocean of Air” av Hanna Husberg samt kortfilmer om klimatförändringar i Östafrika av Arghyro Paouri, CNRS-IIAC och Franziska Bedorf, REAL Project, Wallenbergsalen.
12.30 – 14.00 Hantera din klimatångest, Workshop med psykolog Karin Kali Andersson, Läsesalen.
13.00 – 14.30 Guidad tur med tema biologisk mångfald, ett vandrande föredrag i Trädgårdsföreningen med Rebecke LeMoine och Klas Schlichting, Naturcentrum Lasarettsgatan 1, Linköping. Samling i entrén.
13.30 – 14.30 Bifrost Documentaries. Dokumentärer av Bifrost, en miljöhumaniora-intervention om klimatförändringar som leds av lärare och forskare från det nordiska nätverket för tvärvetenskaplig miljöforskning som samarbetar med partners från civilsamhället, Wallenbergsalen (på engelska).
14.00 – 16.00 En bättre värld är möjlig, Berättarworkshop för barn och vuxna med författare och skrivpedagog Malin Eriksson, Rutan.
14.30 – 15.45 The Free Sea & In the Vast Ocean of Air, Filmvisning följd av frågestund med konstnären Hanna Husberg. Essäfilmen The Free Sea spekulerar om framtidsplaner för Maldiverna, ett örike som förväntas försvinna p.g.a. stigande havsnivåer, medan In the Vast Ocean of Air, som är inspelad på Svalbard, använder sig av moln för att reflektera över materiella utbyten och transformationer som äger rum i atmosfären, Wallenbergsalen.
14.30 – 16.00 Midsommarafton 2019 – ett spel om relationen mellan människa och miljö, Friformrollspel med spelledare Jenny Fornell Hjelm, Östgötarum.
17.30 – 18.15 Mat ur miljöperspektiv – paneldiskussion om mat och miljö med David Kihlberg, klimatchef vid Naturskyddsföreningen, Emma Lundberg från andelsjordbruket Livslotten, Lennart Bjurström (Food for progress och Växtbaserat Sverige), Tina Schmid Neset (forskare vid Tema miljöförändring, Linköpings universitet) samt Björn Pihl (småbrukare och medlem i Hultabygdens kretsloppsförening), i Hagdahls Kök, på Östergötlands museum.
18.30 – 19.15 Poesiuppläsning med Ida Börjel, i Hagdahls Kök, på Östergötlands museum
19.30 – 20.30 Simply Dead, Livemusik med Per Wistbo Nibell, Janne Boman och Niklas Brännström, i Hagdahls Kök, på Östergötlands museum.
21:00 – 22.00 One Fine Day, elektronisk musik och videokonst med Linköpingsbandet Nu! i Hagdahls Kök, på Östergötlands museum.

Mer info om övrigt program hittar du här

Under de sammanlagt tre festivaldagarna blir det bland annat panelsamtal, konst, musik, debatt och liverollspel om miljöhumanism och medborgaraktivism. Första festivaldagen, 21/9, anordnas programpunkter på Linköpings Universitet, Campus Valla. Dag två, 22/9, håller vi alltså till på museet och dag tre, 23/9, avslutas festivalen med ett panelsamtal på Café Chocolat, Storgatan 54 i Linköping (kl 10-12).

Kontakt: Lena Lindgren
Plats/lokal: Östergötlands museum
I samarbete med: The Seed Box, Linköpings universitet.

Facebook  Löfstad slott >