Vernissage|2018.06.16 kl 14:00

En kommer ihåg...

Invigning av utställningen som handlar om det lilla och det stora i livet

En kommer ihåg… är en utställning för och tillsammans med äldre. Här får vi ta del av minnen och ögonblick, från gångna tider, som lever kvar. Det är matos och degar som jäser, tvätt på linor och skurade golv. En kaffetår och ord skrivna i kors. Det är stämpelklockor, samvaro och ömmande ryggar. Tidiga morgnar och sena kvällar. Det är möda och omsorg. Samtal och tankar. Skratt och gråt.

Utställningen visas i Övre trapphallen. Vi bjuder på kaffe och tårta vid invigningen!

En kommer ihåg… har producerats i samarbete mellan ALKA konstnärsförening i Linköping, Östergötlands museum och boende på Ekbackens vårdboende inom ramen för projektet Från 80 till 100. Projektet, som är 2-årigt, har finansierats av Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Från 80 till 100 startades hösten 2016 med syftet att skapa kvalitativ kultur av och för äldre på vårdboende och på så vis öka de äldres välmående. Två konstnärer från ALKA och två museipedagoger från Östergötlands museum har regelbundet träffat en grupp kvinnor och män på Ekbackens vårdboende.

Samtidigt med invigningen av En kommer ihåg... utkommer en tryckt publikation, riktad till dom som jobbar med äldrevård, som beskriver projektet Från 80 till 100

Tillsammans har man tittat på museets samlingar av föremål, både föremål som tagits med till Ekbacken och under besök i museets föremålsmagasin. Genom dessa träffar har sedan innehållet till utställningen skapats.

En kommer ihåg… är en vandringsutställning som har visats på flera vårdboenden i Östergötland under 2017 och 2018, och sommaren 2018 visar vi den här på museet.

Projektgrupp:

Annika Svahnberg, ALKA konstnärsförening, 070-237 82 99
Caroline Morgansdotter Blomsten, Östergötlands museum
Filip Checinski, ALKA konstnärsförening
Emma Friberg, Östergötlands museum, 070-108 47 16

Kontakt: Emma Friberg
Kostnad: Fri entré vid invigningen
Plats/lokal: Östergötlands museum
I samarbete med: ALKA konstnärsförening, boende och personal på Ekbackens äldreboende och Postkodlotteriets kulturstiftelse

Facebook  Löfstad slott >