Löfstad slott logotyp

Vernissage|2018.05.26 kl 12:00

Två invigningar: "1918" och "LAVVU"

Årets sommarutställning "1918" invigs kl 12 och utomhusinstallationen "LAVVU" invigs kl 13.

1918
För 100 år sedan såg Sverige helt annorlunda ut än idag. I årets utställning, 1918, som visas i Kyrksalen på slottet, berättar vi om händelser i Sverige och Norrköping under det sista krigsåret.

Du får till exempel veta mer om Getåolyckan, Sverigens hittills svåraste tågolycka, som inträffade vid Getå utanför Norrköping den 1 oktober 1918. Ett jordskred hade raserat banvallen och i mörkret störtade ångloket F 1200 med vagnar ner mot landsvägen...

Utställningen 1918 invigs av historielektor Björn Ivarsson Lilieblad från Linköpings universitet.

Foto Norrköpings stadsarkiv

LAVVU
Kvinnonätverket Hemma huserar i vanliga fall i centrala Norrköping och sätter upp sina taggar, Husmorsgraffiti, i vårt gemensamma vardagsrum. Men nu är det Löfstad slott som får äran att visa deras alster, en magnifik tältduk; LAVVU, skapad av lapp vid lapp, duk vid duk av återvunnet material, tillsammans med kvinnornas egna textila tillägg.

Foto: Anneli Lindberg

Kvinnonätverket Hemma består av kvinnor från olika håll med olika ursprung: nyanlända, som väntar på uppehållstillstånd, som bott här en tid, eller som är födda här. Textilen är deras gemensamma språk. Projektet/Nätverket startade oktober 2016. Konstnär Anneli Lindberg, Norrköping, är idé och initiativtagare samt konstnärlig ledare.

Installationen LAVVU invigs kl 13 av Bonnie Festin, intendent på Norrköpings Konstmuseum. Ta gärna med picknickkorg!

Kontakt: Per Stålebro
Kostnad: Fri entré